Μετά τις γιορτές, ήρθαν τα κλάματα: «Φωτιά» στα Σκόπια- Απειλεί με παραίτηση ο Ζαεφ- Ποια η στάση της Ελλάδας


Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, δεν μπορεί να πιστέψει το δεύτερο συνεχόμενο «ΟΧΙ» που έλαβε από την ΕΕ και απειλεί ακόμη και με...παραίτηση!

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται ο Ζόραν Ζάεφ μετά την δεύτερη άρνηση της ΕΕ να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τη χώρα του. Εκτός από τα Σκόπια, θυμίζουμε πως «κόκκινο» φως έλαβε και η Αλβανία του Έντι Ράμα.

Τι ακολούθησε: Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Πενταρόφσκι, πραγματοποίησε έκτακτο σχετικό διάγγελμα στους πολίτες της χώρας του. Σχεδιάζεται επίσης μια ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών εντός του Σαββατοκύριακου, στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος (DUI), Αλί Αχμέτι.

Κατά το διάγγελμα, ο Πενταρόφσκι, δήλωσε πως «οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δυστυχώς δεν συμβαδίζουν με τις δικαιολογημένες μας προσδοκίες και σίγουρα δεν συμβαδίζουν με τις προηγούμενες ανακοινώσεις της Ενωσης».

«Είναι κατανοητό ότι σε αυτό το σημείο υπάρχει μια απογοήτευση από πολλούς αλλά από την άλλη πλευρά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία την πραγματικότητα. Καμία πολιτική απόφαση δεν είναι αιώνια, καμία εξέλιξη δεν είναι τελική» σημείωσε.

Όπως είπε «η ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης είναι το δικαίωμα όλων των Ευρωπαίων και κανείς δεν μπορεί να την απομακρύνει από αυτές. Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και έχουμε το δικαίωμα να είμαστε μέρος ενός κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού».

Εν συνεχεία ο Σκοπιανός πρόεδρος αναφέρθηκε στους φίλους της χώρας του. «Σε αυτές τις στιγμές, όταν κάποιοι από εμάς αμφισβητούνται, θέλω να δηλώσω δημοσίως ότι δεν έχουμε εχθρούς στην Ευρώπη, υπάρχουν μόνο κράτη που έχουν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα τα οποία προστατεύουν και δεν υπάρχει τίποτα αμφισβητήσιμο. Βλέπουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών έχει αγωνιστεί και αγωνίζεται για τα συμφέροντά μας, καθώς αγωνίστηκαν για τα δικά τους εθνικά συμφέροντα».

«Είναι πλέον σημαντικό να επαναβεβαιώσουμε τις θέσεις μας σχετικά με τις ευρωατλαντικές ενοποιήσεις που δεν έχουν βιώσιμη εναλλακτική λύση. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα γίνει σύντομα και η ένταξη στην ΕΕ, το γνωρίζουμε εδώ και καιρό, δεν είναι καθήκον μόνο μιας κυβέρνησης, ενός κοινοβουλίου ή ενός προέδρου. Είμαι πεπεισμένος ότι εάν θέλουμε το καλό της χώρας μας, η μόνη σωστή προσέγγιση, δεδομένης της νέας κατάστασης, είναι η ακόμα πιο αποφασιστική μεταμόρφωση της κοινωνίας μας», κατέληξε.

Τι ειπώθηκε για τις ενεργές Συμφωνίες: Ο Πενταρόφσκι ξεκαθάρισε πως «οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί με τους γείτονές μας Βουλγαρία και Ελλάδα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται, όπως συμφωνήθηκαν, καθώς βασίζονται σε σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Ντιμιτρόφ, κάλεσε την ΕΕ να είναι ξεκάθαρη απέναντί τους. Όπως είπε, «το λιγότερο που μας οφείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να είναι ξεκάθαρη απέναντί μας. Εάν δεν υπάρχει πια συναίνεση σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον των δυτικών Βαλκανίων, εάν η υπόσχεση της Θεσσαλονίκης το 2003 δεν ισχύει, οι πολίτες μας αξίζουν να το γνωρίζουν».

Από την πλευρά της ΕΕ, Τουσκ και Γιούνκερ καταδίκασαν το βέτο της Γαλλίας κατά των Σκοπίων και της Αλβανίας, αποκαλώντας το «ιστορικό λάθος».«Αν η ΕΕ θέλει να τη σέβονται, πρέπει να τηρεί τις δεσμεύσεις της», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Το ίδιο επανέλαβε και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σημειώνοντας ότι «μια συντριπτική πλειονότητα χωρών μελών υποστηρίζουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ενδιαφέρον έχει η στάση της Ελληνικής πλευράς. Ο Κ.Μητσοτάκης έκανε γνωστό πως δεν έχει επικοινωνήσει με τον Ζάεφ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, επανέλαβε πως αν και είναι προβληματική, δεν θα θέσει τη συμφωνία των Πρεσπών ως εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως ως αντάλλαγμα θα πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο και να λυθούν εκκρεμότητες όπως τα εμπορικά σήματα.

(φώτο: Eurokinissi)


el.gr
Μπορεί να σε ενδιαφέρουν:

© Copyright 2017 TheSecretRealTruth- Diberdayakan oleh Blogger