Η Χίος, η μαστίχα και τα Μαστιχοχώρια στο «CNN Travel»


Η Χίος είναι γνωστή για πολλά πράγματα, αλλά κυρίως για το μοναδικό προϊόν της, τη μαστίχα, η οποία ευδοκιμεί μόνο στα Μαστιχοχώρια, στα νότια του νησιού.

Με άρθρο του, το «CNN Travel», παρουσιάζει τη Χίο και τα Μαστιχοχώρια και πραγματεύεται πώς η μαστίχα συλλέγεται από τα δέντρα (Pistacia Lentiscus var Chia) και υπογραμμίζει τα οφέλη για την Υγεία.

Κατά την αρχαιότητα, ο Ιπποκράτης συνταγογραφούσε τη μαστίχα για τα πεπτικά προβλήματα, τα κρυολογήματα και ως μέσο για δροσερή αναπνοή. Σήμερα, η μαστίχα προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς έχει χαρακτηριστεί Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

«Η Ε.Ε. έχει αναγνωρίσει τη μαστίχα ως παραδοσιακό φυτικό φάρμακο για πεπτικά προβλήματα και η τεχνογνωσία της καλλιέργειας έχει ανακηρυχθεί άυλο πολιτιστικό μνημείο της ανθρωπότητας από την UNESCO», ανέφερε ο διευθυντής έρευνας της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών, Ηλίας Σμυρνιούδης, στο «CNN Travel», προσθέτοντας ότι «εξάγουμε το 90% της ετήσιας παραγωγής μας σε 45 χώρες. Μπορείτε ακόμη και να βρείτε μαστίχα στο αμερικανικό κατάστημα υγιεινής διατροφής GNC ως συμπλήρωμα διατροφής».

Η μαστίχα της Χίου είναι μια φυσική, αρωματική, ημιδιαφανής ρητίνη που παράγεται από το μαστιχόδεντρο, ένα μεγάλο θάμνο, το οποίο καλλιεργείται μόνο στο νησί της Χίου και στην πραγματικότητα μόνο στο νότιο τμήμα του νησιού.

Διατίθεται σε διάφορες μορφές – κρύσταλλο, σκόνη, κάψουλες, λάδι και κόμμι. Εχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι μαστίχες έχουν ευεργετικές ιδιότητες, όπως αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, συμβάλλουν στην επούλωση τραυμάτων, την αναγέννηση του δέρματος, την πέψη και τη στοματική υγιεινή.

Εάν σε οποιοδήποτε σημείο της διαδικασίας συγκομιδής βρέξει, η σοδειά καταστρέφεται και χρειάζονται εφτά χρόνια πριν το δέντρο παράγει και πάλι μαστίχα.


Φωτογραφία: Eurokinissi

ΠΗΓΗ
Μπορεί να σε ενδιαφέρουν:

Disqus Comments
© Copyright 2017 TheSecretRealTruth- Diberdayakan oleh Blogger