-->

Όχι στο απεχθές όνομα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.  
Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 22 Σεπτεμβρίου 2020.
 
Στις 7.2.2019 Ο Άδωνις Γεωργιάδης στον ΣΚΑΙ με θέμα την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ερωτάται «εσείς πώς θα την λέτε; δεν θα τη λέτε Βόρεια Μακεδονία;», απαντάει με στόμφο «εγώ δεν θα την πω ποτέ Βόρεια Μακεδονία». Στην επόμενη ερώτηση «άρα, παραβιάζετε το διεθνές δίκαιο» δίνει το τελειωτικό χτύπημα «ε, να με πάτε φυλακή!».
 
Βέβαια, ο ίδιος άνθρωπος σε άλλο πάνελ στην ΕΡΤ με τον κ. Φίλη είχε διαφορετική γραμμή: «Σκόπια θα τα λέω πάντα εγώ. Μόνο όταν θα έχω επίσημη ιδιότητα, «Βόρεια Μακεδονία» διότι σεβόμαστε τη διεθνή συμφωνία». Υποθέτω ήταν μεταγενέστερη εκπομπή αυτή, διότι εδώ ακολουθούσε την γραμμή του κόμματός του.
 
Πότε είχε δίκιο; Διότι και τις δύο φορές αποκλείεται να είχε δίκιο λέγοντας αντικρουόμενα πράγματα. Δίκιο είχε λοιπόν την πρώτη φορά. Ορίστε λοιπόν παραδείγματα.
 
Γερμανία. Σε 24 γλώσσες το όνομα της χώρας παράγεται από το παλαιό γερμανικό «Ντόϋτς». Μεταξύ αυτών και στα ίδια τα γερμανικά. Το επίσημο όνομα της χώρας είναι «Ντόϋτσλαντ». Παρόλ’ αυτά, σε 47 γλώσσες χρησιμοποιείται το παλαιό λατινικό «Γερμανία», σε 28 γλώσσες χρησιμοποιείαι το Αλεμάνια (από τη φυλή των Αλεμάνων), σε 6 γλώσσες το Σαξονία, σε 16 γλώσσες το πρωτοσλαβικό Νέμσκι, σε 6 το όνομα της Πρωσσίας και σε άλλες 6 το όνομα «Βουοκέτζα», άγνωστης προέλευσης. Βλέπουμε δηλαδή ένα συνωθύλευμα ονομάτων.  
 
Γαλλία. Ρωμαϊκό όνομα της περιοχής, σε χρήση μέχρι τον 5ο αιώνα, όταν έπεσε στα χέρια των Φράγκων. Οι Έλληνες είμαστε ο μοναδικός λαός στον πλανήτη που χρησιμοποιούμε ακόμα αυτό το όνομα, αντί το επίσημο «Φραγκία».  
 
Ελβετία. Και στις τέσσερις επίσημες γλώσσες της χώρας (Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Ρομανσικά) το επίσημο όνομα παράγεται από το «Σουίς» ή «Σβις». Οι Έλληνες χρησιμοποιούμε το λατινικό τους όνομα, Ελβετία. Πιθανώς πάλι οι μόνοι στον κόσμο.
 
Φινλανδία. Στα Φινλανδικά η χώρα τους λέγεται επισήμως Σουόμι. Και όμως, στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου αναφέρται ως Φινλανδία.
 
Ελλάδα. Ως γνωστόν, οι δυτικοί μας αποκαλούν Γραικία, ενώ οι Τούρκοι και ορισμένοι Άραβες Ιωνία (Γιουνάν).  
 
Όταν λοιπόν ο κ. Γεωργιάδης με την επίσημη ιδιότητά του χρησιμοποιεί τους όρους Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία και Φινλανδία (και άλλα παραδείγματα), διαμαρτύρεται κανείς; θα τον «πάει κανείς στη φυλακή» επειδή το κάνει; όχι βέβαια!
 
Το επίσημο όνομα του κράτους δεσμεύει μόνο την επίσημη διπλωματική αλληλογραφία. Ούτε δηλώσεις, ούτε καν επίσημες επιστολές. Όσο συχνά λέμε Γερμανοί ή Γάλλοι, τόσο συχνά μπορούμε να λέμε «Σκοπιανοί». Διότι, μπορεί κάποιοι να το έστριψαν από το «Εμείς οι Μακεδόνες» στο «Αυτοί οι Μακεδόνες», όμως αν είναι αυτοί Μακεδόνες, τότε εμείς τι είμαστε;
 
Πολλά ΜΜΕ χρησιμοποιούν δεόντως τον απεχθή όρο της Συμφωνίας των Πρεσπών, όμως όταν αναφέρονται στα πρόσωπα, εφευρίσκουν το «βορειομακεδόνες»! Ο δισταγμός να χρησιμοποιήσουν τον επίσημο όρο «Μακεδόνες / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» είναι ενδεικτικό τεκμήριο της αναγνώτισης του ακρωτηριασμού της εθνικής μας ταυτότητας που υπέστημεν.
 
Το συμπέρασμα είναι ότι τον όρο «Βόρεια Μακεδονία» τον χρησιμοποιεί κανείς μόνο αν το θέλει. Όχι επειδή δεσμεύεται από οτιδήποτε. Οι υπόλοιποι συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε το Σκόπια / Σκοπιανοί, όπως κάναμε επί τρεις δεκαετίες, παρόλο που ποτέ αυτός δεν ήταν επίσημο όνομα. Όπως δεν μας πήγαινε κανένας στη φυλακή τότε, έτσι δεν θα μας πάει ούτε σήμερα.

πηγή


koukfamily

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν:

© Copyright 2010-2021 TheSecretRealTruth- Diberdayakan oleh Blogger