-->

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ: Η ώρα της απόφασης – «Αθώος» για τη Θεία Κοινωνία ο Μητρ. Κέρκυρας- Οι πρώτες δηλώσεις


Επιμέλεια – Ναταλία Δανδόλου
Αποστολή στην Κέρκυρα: Δημοσιογράφος – Νικόλαος Ζαϊμης Εικονολήπτης – Ανδρέας Χαλκιόπουλος

Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Κέρκυρας συνεχίζεται σήμερα η δίκη του Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, η οποία διεκόπη την Δευτέρα λόγω παρέλευσης των ωραρίου. κ. Νεκταρίου. Μαζί του δικάζονται επίσης , ο Προέδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Μεταλληνός και ο Δημοτικός Υπαλλήλος Φ. Σκούρτης, με αφορμή υπεράριθμα άτομα την Κυριακή των Βαΐων εντός του Ιερού ναού Αγίου Σπυρίδωνος.

ΑΘΩΟΣ κρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Κέρκυρας για την πρώτη υπόθεση ο Μητροπολίτης Κερκύρας, και Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος

Η υπόθεση αφορά στην τοποθέτησή του, κατά τη διάρκεια του κηρύγματος, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, όπου φέρεται να καλούσε τους πιστούς να μεταβούν στην εκκλησία και να μεταλάβουν, παρακάμπτοντας τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας

Για την άλλη υπόθεση που αφορά στη λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα εντός του ναού την Κυριακή των Βαΐων η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του Μητροπολίτη Κερκύρας Κερκύρας με ελαφρυντικά. 

Η Εισαγγελέας στην εισήγησή της επικαλέστηκε και πάλι το άρθρο 33 του νέου Ποινικού Κώδικα σύμφωνα με το οποίο «η πράξη δεν καταλογίζεται σε εκείνον που την τέλεσε, αν κατά την τέλεσή της αδυνατούσε να συμμορφωθεί προς το δίκαιο λόγω ανυπέρβλητου για τον ίδιο διλήμματος εξαιτίας σύγκρουσης καθηκόντων και η προσβολή που προκλήθηκε από την πράξη είναι κατά το είδος και τη σπουδαιότητα ανάλογη με την προσβολή που απειλήθηκε».

Η Εισαγγέλεας  αναφέρθηκε στην «αφηρημένη έκθεση σε κίνδυνο δημόσιας υγείας» και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι πως έκτοτε ο Σεβασμιώτατος δεν προέβη ξανά σε κάποια έκνομη πράξη. Αντιθέτως πειθάρχησε προς τον νόμο. Επίσης, τόνισε και τις εκκλησιαστικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες που έχει η λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα

Προσερχόμενος στο Δικαστικό Μέγαρο ο Μητροπολίτης μίλησε στην κάμερα του Ορθοδοξία για τη σημερινή ημέρα και ευχαρίστησε τον Θεό που τους έδωσε την ευλογία να καθίσει στο ειδώλιο του κατηγορουμένου για τον Χριστό  και την Εκκλησία. Ευχαρίστησε επίσης, τους Κληρικούς και τους πιστούς της Κέρκυρας που τον στηρίζουν, τους Ιεράρχες που βρέθηκαν στο πλευρό του τη Δευτέρα, το Άγιο Όρος αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που καλύπτουν την υπόθεση αυτή. «Σήμερα δεν κρίνομαι εγώ. Στο πρόσωπο μου κρίνεται η Εκκλησία» υπογράμμισε.


Επί της διαδικασίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο διαδικτυακό ραδιόφωνο pemptousia.gr ο συνήγορός του Γιάννης Κοντός, σήμερα αναμένεται να συζητηθεί και δεύτερη υπόθεση, θα ακολουθήσει η απολογία των κατηγορούμενων και θα εκδοθεί απόφαση.
Ο κ. Κοντός δεν ήθελε να κάνει οιαδήποτε εκτίμηση για το σημερινό αποτέλεσμα της δίκης, ωστόσο δεν απέφυγε να εκφράσει την αισιοδοξία του: » Θέλω να είμαι αισιόδοξος. Ωστόσο, πρόκειται περί δυο δικαστικών υποθέσεων ιδιαίτερα λεπτών και περίπλοκων υπό την έννοια ότι δεν μιλάμε σε αυτές μόνο με νομικούς όρους όπως, σε οποιαδήποτε άλλη κοινή υπόθεση, αλλά μπαίνουν πολλά ζητήματα, λεπτά, δογματικού χαρακτήρα καθώς και ζητήματα της μακραίωνης χριστιανικής κερκυραϊκής παράδοσης όπως είναι οι πομπές που αφορούν στη λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και επί αιώνες αιώνων και με την κερκυραϊκή παράδοση και με τη χριστιανική πίστη» υπογράμμισε.


Εναντίον του Μητροπολίτη σχηματίστηκε δικογραφία, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, για δύο υποθέσεις που αφορούν σε παραβίαση των περιοριστικών μέτρων εν μέσω πανδημίας. Ειδικότερα, ο Σεβασμιώτατος κατηγορείται για δύο υποθέσεις

Η μία υπόθεση αφορά στην παραβίαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ), καθώς την Κυριακή των Βαϊων πραγματοποίησε τη λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, με την παρουσία περισσότερων πιστών από όσους προβλέπονταν

Η άλλη, για την οποία αθωώθηκε αφορά στην τοποθέτησή του, κατά τη διάρκεια του κηρύγματος, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, όπου φέρεται να καλούσε τους πιστούς να μεταβούν στην εκκλησία και να μεταλάβουν, παρακάμπτοντας τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας

 

Η δεύτερη αυτή κατηγορία συζητήθηκε χθες στο ακροατήριο, με την εισαγγελέα της έδρας να προτείνει την απαλλαγή του υποστηρίζοντας «πως δεν προκύπτει δόλος στο κήρυγμα του μητροπολίτη, όταν καλούσε τους πιστούς να επισκεφθούν την εκκλησία».΄

Στο πλευρό του Μητροπολίτη Κερκύρας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή πλήθος Ιεραρχών για να δηλώσουν τη στήριξή τους, ενώ πριν αναχωρήσουν από το νησί μετέβησαν στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνα όπου προσκύνησαν το Σκήνωμα του Αγίου και τέλεσαν ειδική δέηση.

 

 

Τη Δευτέρα, ο Μητροπολίτης Κερκύρας εξερχόμενος από το δικαστικό μέγαρο, απευθύνθηκε προς τους συγκεντρωμένους, τους ευχαρίστησε για την υποστήριξη και την αγάπη τους. Ερωτηθείς, αν θεωρεί ότι δεν υπήρξε στήριξη στο πρόσωπό του από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι στη δίκη υπήρξε εκπρόσωπος της ΔΙΣ, ο Μητροπολίτης Γλυφάδος κ. Αντώνιος.

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο: 

 

 

Ο συνήγορός του κ. Γιάννης Κοντός, αναφερόμενος στο κατηγορητήριο,  επανέλαβε ότι από τα λεγόμενα του Μητροπολίτη δεν προκλήθηκε καμία έκνομη ενέργεια, προσθέτοντας ότι ο Μητροπολίτης ενήργησε όπως του υπαγορεύει η  ιερατική του συνείδηση και πως η ζωή του είναι ταγμένη στον Θεό.

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

 

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του άλλου δικηγόρου του,  κ. Σπυρίδωνα Χριστόφιλου.

 

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ

Μετά την εκδίκαση της πρώτης υπόθεσης, η Εισαγγελέας στην αγόρευσή της τάχθηκε υπέρ του Μητροπολίτη υπογραμμίζοντας ότι η Μητρόπολη  ήταν από τις πρώτες που εξέδωσαν εγκύκλιο υπέρ της τήρησης των μέτρων για την πανδημία. Πρόσθεσε επίσης, ότι μετά τα λεγόμενα του Σεβασμιώτατου δεν διαπιστώθηκε αύξηση κρουσμάτων ούτε κατεγράφησαν περιπτώσεις πιστών που κυκλοφορούσαν χωρίς να τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα. Είπε μάλιστα, ότι ο Μητροπολίτης επιχείρησε να συγκεράσει το θρησκευτικό του καθήκον με την νομοθεσία χωρίς να έχει καμία συνείδηση ότι προτρέπει τους πολίτες σε αξιόποινες πράξεις, και επεσήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι μέχρι τότε η νομοθεσία δεν ήταν σαφής.

Εξερχόμενος από το δικαστικό μέγαρο ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος δεν ήθελε να κάνει δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου, καθώς -όπως είπε- η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους ο Σεβασμιώτατος τους συνεχάρη για την παρουσία τους και τόνισε ότι «σήμερα εκεί μέσα γίνεται μια ομολογία πίστεως».


Δείτε επίσης: Τι είπε η υπεράσπιση του Μητρ. Κερκύραςorthodoxianewsagency.gr

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν:

© Copyright 2010-2021 TheSecretRealTruth- Diberdayakan oleh Blogger