-->

Σοκ: Η κυβέρνηση χάρισε στη Γερμανία 2 εκατ. «έτοιμα» εμβόλια Moderna - Τώρα ξέμεινε & κυνηγάει την AstraZeneca!

Γράφει: Άρης Δημητρακόπουλος

Μοιραία για την Ελλάδα αποδεικνύεται τα τελευταία 24ωρα,  η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να «χαρίσει» άμεσα παραδοτέα εμβόλια Moderna στη Γερμανία για να περιμένει τα εμβόλια της AstraZeneca, αφού η συμφωνία της βρετανικής εταιρίας με την ΕΕ βρίσκεται αυτή τη στιγμή «στον αέρα» με τις δύο πλευρές να βρίσκονται σε ανοιχτό πόλεμο. 

Σύμφωνα με το Politico, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενώ μπορούσε να αγοράσει 3.800.000 εμβόλια της Moderna, τα οποία ήδη καταφθάνουν στην ΕΕ, αποφάσισε να αγοράσει μόλις 1.800.000, δίνοντας 2 εκατομμύρια δόσεις στους Γερμανούς, έτσι ώστε να αγοράσει περισσότερες δόσεις από το εμβόλιο της AstraZeneca (7,1 εκατ.) το οποίο κοστίζει 2 ευρώ η δόση αλλά είναι άγνωστο πότε θα έρθει, ενώ ακόμα δεν έχει καν εγκριθεί από τον ΕΜΑ.

Δείτε επίσης: Στα άκρα η κόντρα: Έφοδος στις εγκαταστάσεις της AstraZeneca μετά από αίτημα της Κομισιόν - Κανονικός ''πόλεμος''

Άγνωστο είναι επίσης είναι αν και πόσες δόσεις εμβολίου της Pfizer η κυβέρνηση «χάρισε» στους Γερμανούς, καθώς το Βερολίνο δήλωσε πως θα παραλάβει 64 εκατομμύρια εμβόλια από τη συμφωνία με την ΕΕ αντί για τα 55 εκατομμύρια που δικαιούταν, αφού κάποιες χώρες παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους επί των εμβολίων, χωρίς να είναι γνωστό ποιες χώρες είναι αυτές.

Όμως, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι Βρυξέλλες, η AstraZeneca έχει προτεραιοποιήσει την παράδοση των παραγγελιών που έχει συνάψει με χώρες διμερώς και οι οποίες αγόρασαν το εμβόλιο σε υψηλότερη τιμή, κάτι που έχει ως συνέπεια τις τελευταίες ημέρες να έχει ξεσπάσει ένας ανοιχτός πόλεμος με την ΕΕ.

Έτσι μέχρι στιγμής δεν έχει φτάσει ούτε μισό εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα, ενώ αν τελικά τα βρουν ΕΕ και AstraZeneca αναμένεται αντί για 1.500.000 δόσεις μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε σύμφωνα με την υπεύθυνη εμβολιασμών κ. Θεμιστοκλέους, στην καλύτερη 750.000 δόσεις, αφού η εταιρία δήλωσε πως οι δόσεις θα είναι μειωμένες κατά 60% με την Κομισιόν να υποστηρίζει πως θα είναι 75% μειωμένες, δηλαδή μπορεί να είναι και μόλις... 375.000! 

Πριν δυο εβδομάδες ο υπουργός Επικρατείας κ.Γεραπετρίτης υπόσχονταν... 4,5 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τον Απρίλιο, φυσικά ποσότητα «επιστημονικής φαντασίας».

Σε αντίθεση με την AstraZeneca, η Moderna έχει αρχίσει εδώ και βδομάδες τις παραδόσεις στην ΕΕ, με 8.000 δόσεις να έχουν φτάσει στην Ελλάδα και άλλες να αναμένονται σύντομα.

Είναι φανερό πως η σύναψη διμερών συμφωνιών με εταιρίες για εμβόλια είναι σήμερα πιο αναγκαίες από ποτέ, αφού οι συμφωνίες της ΕΕ δεν τηρούνται από τις εταιρίες και την πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται εδώ και μήνες κλειδωμένοι στα σπίτια τους, καταστρεφόμενοι οικονομικά και ψυχολογικά.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αν και έχει την απόλυτη στήριξη της αντιπολίτευσης αρνείται πεισματικά προχωρήσει σε τέτοιες συμφωνίες λέγοντας πως «απαγορεύεται» από την ΕΕ, παρόλο που το Βερολίνο έχει συνάψει από τον Σεπτέμβριο μονομερείς συμφωνίες με τις Pfizer/BioNTech για 30 εκατομμύρια δόσεις και με την επίσης γερμανική Curevac για 20 εκατομμύρια επιπλέον εμβόλια. 

Όσο για τη δικαιολογία περί «κόστους», το κόστος από τα αλλεπάλληλα lockdown ξεπερνάει κατά πολύ τόσο το κόστος του εμβολίου της Moderna όσο και το κόστος διμερών συμφωνιών για εμβόλια.


Μπορεί να σε ενδιαφέρουν:

© Copyright 2010-2021 TheSecretRealTruth- Diberdayakan oleh Blogger