-->

Κωνσταντίνος Βαθιώτης: Σήμερα τιμάται η μνήμη ενός σύγχρονου Αγίου της Εκκλησίας μας, του Νικολάου Πλανά (1851-1932)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βαθιώτης, καθηγητής Νομικής Πανεπιστήμιου Θράκης

Σήμερα τιμάται η μνήμη ενός σύγχρονου Αγίου της Εκκλησίας μας, του Νικολάου Πλανά (1851-1932), ο βίος του οποίου υπήρξε αδιάκοπη διακονία του αγίου θυσιαστηρίου: χειροτονήθηκε διάκονος στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Πλάκα και αργότερα Πρεσβύτερος στο εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου στο Μοναστηράκι, όπου έψελναν ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο εξάδελφός του Αλέξανδρος Μωραϊτίδης. Σε αυτό το εκκλησάκι τις καθημερινές, και στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο –τον λεγόμενο «Κυνηγό» (επί της οδού Βουλιαγμένης)– τις Κυριακές, ιερουργούσε αδιαλείπτως επί 50 έτη. 

Όπως τονίζει ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Σαμαράς στην Πράξη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου που υπέγραψε ως Πρόεδρος αυτού εισηγούμενος την αγιοκατάταξη του Νικολάου Πλανά, η ζωή του ήταν μια συνεχής λειτουργία («ψαλώ τω Θεώ έως υπάρχω»). Κατά τον Παπαδιαμάντη, ο παπα-Νικόλας ήταν ο ταπεινότερος των ιερέων και ο απλοϊκότερος των ανθρώπων. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες πιστών υπήρχαν φορές που κατά την θεία λειτουργία υψωνόταν από το έδαφος.    

Στο βιβλίο που εξεδόθη προς τιμήν του το 1984 από τον εκδοτικό οίκο ΑΣΤΗΡ, γραμμένο από την μαθήτριά του Μάρθα Μοναχή, αναφέρεται ένα συμβάν που έχει ιδιαίτερη αξία στην σημερινή εποχή της κορωνοϊκής βλασφημίας. Στην ενότητα κθ΄ (σελ. 47) με τίτλο “H μετάληψις του λεπρού” ιστορούνται τα εξής:

«Ένα άλλο ακόμη γεγονός φανερώνει την άφθαστον πίστιν και ευσέβειαν, που είχε εις την εκτέλεσιν των ιερών καθηκόντων του [ο Άγιος Νικόλαος Πλανάς]. Εκεί εις την ενορίαν του, σε ένα στενό δρομάκι, εκρύπτετο ένας λεπρός εις μεγάλο βαθμό. Του είχαν φαγωθή τα χείλη του από την φοβερή ασθένεια. Πήγε μια φορά ο πατήρ να τον κοινωνήση, αλλά το κατεστραμμένο του στόμα, δεν μπόρεσε να παραλάβη το Άγιον Σώμα του Κυρίου, και παρέπεσε λίγο πιο πλάι από το στόμα. Χωρίς κανένα, μα κανένα δισταγμό, ο πατήρ έσκυψε και με το στόμα του επήρε τον θείον Μαργαρίτην, που είχε πέσει και τον “κατέλυσε”! Αυτό ας το ιδούν αυτοί που δυσκολεύονται να κοινωνήσουν, γιατί φοβούνται τα μικρόβια!... Μεγάλη, πράγματι, βλασφημία. Ένας Θεός, ζώντων και νεκρών, ποιητής ουρανού και Γης, να προσβάλλεται από μικρόβια! Παραλογισμοί σκοτισμένων απίστων. Όσον για τον ασθενή αυτόν, τον ανεκάλυψε η Αστυνομία και τον έστειλε εις το λεπροκομείον μαζί με την κόρην του, η οποία και αυτή είχε μολυνθή και της είχαν φαγωθή τα δάχτυλα. Εν τούτοις, ο πατήρ δεν έπαθε τίποτε».


Πηγή: https://www.facebook.com/photo?fbid=4278797438801333&set=a.407176489296800

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν:

© Copyright 2010-2021 TheSecretRealTruth- Diberdayakan oleh Blogger