-->

Τρώμε πλαστικό αλλά και κολυμπάμε σε αυτό. Πλέον από την τεράστια ρύπανση οι πλαστικές ίνες έχουν εισχωρήσει στην τροφική αλυσίδα των θαλασσών μας.

Τρώμε  πλαστικό αλλά και κολυμπάμε σε αυτό.

Πλέον από την τεράστια ρύπανση οι πλαστικές ίνες έχουν εισχωρήσει στην τροφική αλυσίδα των θαλασσών μας.

Αποτελέσματα της έρευνας και ανάλυσης του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος.

-ΦΩΤΟ 1 Αφίσα προπαγάνδας από την πολυεθνική LIDL,την τράπεζα EUROBANK και το ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΚΡΆΤΟΣ.  Ψευδείς και παραπλανητικές αφίσες σε αεροδρόμια κλπ για plastic-free προορισμούς, αναφερόμενοι σε νησιά που δεν έχουν ούτε καν στοιχειώδη διαχείριση απορριμμάτων.

-ΦΩΤΟ 2  Μία από τις πολυάριθμες παράνομες χωματερές που ακόμα λειτουργούν στα ελληνικά νησιά, με τα απορρίμματα εκτεθειμένα στους δυνατούς ανέμους. Η “διαχείριση δια του διασκορπισμού” είναι άλλη μία ελληνική καινοτομία.   Όλα αυτά, πέρα από το βαρύ αποτύπωμα στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, έχουν και μεγάλο κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο π.χ. περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα στην ΕΕ, μας επιβλήθηκαν μόνο για την περίοδο 2015-2018, και συνεχίζονται

-ΦΩΤΟ 3 Το πλαστικό που θα φτάσει στη θάλασσα θα φτάσει και στο στομάχι μας

-ΦΩΤΟ 4  Ενδεικτικά:

– Στο πεπτικό σύστημα 18 θαλάσσιων χελωνών εντοπίστηκαν 3554 ίνες και θραύσματα πλαστικού.

– Μικροπλαστικά εντοπίστηκαν

στο σύνολο των εμπορικών ειδών, ενώ ενδεικτικό είναι ότι σε ένα μόνο δείγμα καταγράφηκαν 642 μικροπλαστικές ίνες και θραύσματα πλαστικού.

Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι ο εντοπισμός των μικροπλαστικών αφορά αποκλειστικά το περιεχόμενο του πεπτικού συστήματος, συνεπώς αυτό δεν σημαίνει ότι τα ψάρια είναι ακατάλληλα προς βρώση, δεδομένου ότι το πεπτικό σύστημα αφαιρείται πριν το μαγείρεμα και έτσι τα ψάρια παραμένουν μία ποιοτική και απαραίτητη τροφή. Αυτό όμως δεν ισχύει για θαλάσσια ασπόνδυλα όπως π.χ. ο αχινός που καταναλώνεται το σύνολο του πεπτικού συστήματος μαζί με τις ίνες μικροπλαστικών.

-ΦΩΤΟ 5 Ενδεικτική της έκτασης του προβλήματος είναι και η συγκέντρωση μικροπλαστικών ινών στο θαλάσσιο ίζημα των ακτών, καθώς σε λίγο παλαιότερη έρευνα του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, αναλύοντας περισσότερα από 1000 δείγματα ιζήματος από 167 παραλίες των ελληνικών ακτών δεν υπήρξε ούτε ένα δείγμα που να μην περιέχει μικροπλαστικές ίνες. Αξιοσημείωτο είναι ότι η ρύπανση δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των αστικών κέντρων, αφού σε παραλίες απομακρυσμένων και ακατοίκητων νησιωτικών περιοχών παρατηρήθηκαν επίπεδα ρύπανσης ανάλογα με αυτά των ακτών της Αττικής.

Καιρός είναι λοιπόν να σταματήσουμε να εστιαζόμαστε στις φαιδρές καμπάνιες για το βιοδιασπώμενο καλαμάκι και να προχωρήσουμε σε μία κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα, που θα είναι ουσιαστική και θα μπορέσει να αναστρέψει το σκηνικό στην Ελλάδα, με στόχο να μην υπάρχει πλέον, ούτε ένα πλαστικό εκτεθειμένο στο περιβάλλον.

Για το Ινστιτούτο Θαλάσσια Προστασίας Αρχιπέλαγος

Θοδωρής Τσιμπίδης.

-ΦΩΤΟ 6 Γλυπτό που αποτυπώνει μια νεκρή φάλαινα στις όχθες του Σηκουάνα, ενώ πριν 3 ημέρες μια φάλαινα εκβράστηκε νεκρή σε παραλία στη Γαλλία και στην κοιλιά της εντοπίστηκαν 16 κιλά πλαστικών από τους ειδικούς που έκαναν τη νεκροψία.


Λοβερδος Στελακατος Χρηστος


Διαβάστε επίσης: 

Ο μέσος άνθρωπος τρώει έως 121.000 μικροπλαστικά σωματίδια τον χρόνο


Μπορεί να σε ενδιαφέρουν:

© Copyright 2010-2021 TheSecretRealTruth- Diberdayakan oleh Blogger