Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015

Tα έπαιξε με τη Ρωσική καταιγίδα ο Ερντογάν και παζαρεύει ανατολίτικα για τον «Turkish Stream»

Μήνυμα προς τη Μόσχα, ότι η κλιμάκωση της όξυνσης των σχέσεών τους με αφορμή την κρίση στη Συρία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους αγωγούς και στο εμπόριο, στέλνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να βάλει «φρένο» στην πολιτική της Ρωσίας στην περιοχή.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχει ήδη διαμηνύσει στη Μόσχα διά της διπλωματικής οδού ότι θα επηρεαστούν οι μεταξύ τους συμφωνίες για ενεργειακά ζητήματα και ειδικότερα ο «Turkish Stream».

Αν και οι διπλωμάτες εκτιμούν οτι πρόκειται για ανατολίτικο Παζάρι αφού ο Ερντογάν και οι Νατοϊκοί τα έχουνε παίξει κυριολεκτικά με την Ρωσική καταιγίδα που ξέσπασε στο κεφάλι των Ισλαμιστών!

Το θέμα προσλαμβάνει ιδιαίτερες διαστάσεις, υπό την έννοια ότι, μετά το πάγωμα του «South Stream», η Μόσχα δεν θα έχει άλλες εναλλακτικές επιλογές.

Ταυτοχρόνως, είναι και οι εμπορικές συναλλαγές που μπορούν να επηρεαστούν από την όξυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χώρων, ως αποτέλεσμα των παραβιάσεων του τουρκικού εναερίου χώρου από ρωσικά μαχητικά που επιχειρούν στη Συρία.

Τον Νοέμβριο του 2014, όταν συναντήθηκαν οι Πρόεδροι των δυο χωρών, Β. Πούτιν και Τ. Ερντογάν, στόχος της Μόσχας ήταν ο τριπλασιασμός των εμπορικών συναλλαγών, ώστε να φτάσουν τα 100 δις ευρώ.

Η Τουρκία, όμως, δεν είναι ενοχλημένη μόνο με τους Ρώσους, οι επιδρομές των οποίων παγώνουν τους σχεδιασμούς της για την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, αλλά και με την Ε.Ε., η οποία δεν στήριξε επίσημα την τουρκική θέση για τη δημιουργία «safe zone», ώστε ο τουρκικός στρατός να δύναται να επιχειρεί χερσαία και ν” ανατρέπει κουρδικούς σχεδιασμούς (εδώ τους πονάει τους Τούρκους)

Η Μόσχα, από την πλευρά της, διαμηνύει και προς την Άγκυρα και προς το ΝΑΤΟ αλλά και προς την Ε.Ε. ότι «στόχος της δεν είναι η Τουρκία, αλλά ο κοινός σκοπός για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία απειλεί και την Τουρκία»

veteranos.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...