Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016

Ένταση: Το Ιράν απείλησε να καταρρίψει δύο αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη που πετούσαν πάνω από τον εναέριο χώρο του – Τι φοβούνται οι ΗΠΑ;

http://cdn.cnngreece.gr/media/com_news/story/2016/09/07/45514/main/57d05d4cc36188bc428b467d.jpg
Το Ιράν απείλησε ανοικτά τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα καταρρίψει δύο αναγνωριστικά αεροσκάφη που πραγματοποιούσαν πτήση εντός  του ιρανικού FIR και κοντά σε ακτές της χώρας . Αυτό ανακοινώθηκε από το  τηλεοπτικό κανάλι Fox News και αναμεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Itar-tass.

Σύμφωνα με το ίδιο, το περιστατικό συνέβη στις 10 Σεπτεμβρίου, όταν ένα αμερικανικό αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ΑΦΝΣ  P-8 Poseidon με πλήρωμα εννέα άτομα, και ένα άλλο αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου  EP-3 , το οποίο μετέφερε περίπου 24 άτομα ως πλήρωμα , υλοποίησε αναγνωριστική πτήση στον εναέριο χώρο των Στενών του Ορμούζ,  περίπου 13 ναυτικά μίλια (24 χλμ) από τις  ακτές  του Ιράν.

Όπως αναφέρεται από  στρατιωτικές πηγές  των ΗΠΑ, τα αεροσκάφη δεν παραβίασαν το FIR  ούτε τα χωρικά ύδατα του Ιράν , σύμφωνα με το διεθνές ναυτικό δίκαιο.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ανακοίνωσε ότι η ιρανική αεράμυνα είχε  επαφή  μέσω ασυρμάτου με τα πληρώματα των αεροσκαφών των ΗΠΑ, απαιτώντας από αυτά να αλλάξουν την πορεία τους, απειλώντας  τους ότι σε διαφορετική περίπτωση θα τα καταρρίψουν .

Ωστόσο, οι Αμερικανοί αγνόησαν επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις και συνέχισαν πετούν στον διεθνή εναέριο χώρο, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

«Κάθε φορά που απειλούν οι Ιρανοί  κάποιον,  αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί επαγγελματική συμπεριφορά»,  αναφέρει Αμερικανός αξιωματικός στο  Fox News.

Η ουσία είναι ότι το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ανέφερε ότι στον Περσικό Κόλπο μεταξύ του Ιράν και του αμερικανικού Ναυτικού έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 30 επεισόδια από την αρχή του έτους, με τα 19 από αυτά να καταγράφονται κατά τους πρώτους έξι μήνες.


 

pentapostagma.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...