Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016

Η "πρωτοποριακή" Ολλανδία, δίνει δικαίωμα ευθανασίας και σε υγιείς ανθρώπους!


Γνωστό είναι ότι η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την ευθανασία (το 2002)

αλλά μόνο για τις περιπτώσεις ασθενών που υπέφεραν από αφόρητους πόνους χωρίς καμία προοπτική θεραπείας.

Τώρα, η ολλανδική κυβέρνηση σκοπεύει να παρουσιάσει σχέδιο νόμου, το οποίο θα δώσει το δικαίωμα ευθανασίας σε ανθρώπους που νιώθουν ότι έχουν ολοκληρώσει τη ζωή τους, αλλά δεν βρίσκονται απαραίτητα στο τελευταίο στάδιο κάποιας θανατηφόρου ασθένειας.

Με επιστολή στο Κοινοβούλιο, οι υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης δήλωσαν ότι οι λεπτομέρειες δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα, αλλά τα άτομα που «έχουν μια σταθμισμένη γνώμη ότι η ζωή τους έχει ολοκληρωθεί θα πρέπει, υπό αυστηρά και προσεκτικά κριτήρια, να πάρουν την άδεια να τελειώσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια».

Να σημειωθεί ότι το 2015 υπήρξαν στην Ολλανδία 5.516 θάνατοι με ευθανασία και οι περιπτώσεις εφαρμογής της αυξάνονται με διψήφια νούμερα κάθε χρόνο για πάνω από μια δεκαετία, καθώς την αποζητούν περισσότεροι ασθενείς και περισσότεροι γιατροί είναι πρόθυμοι να την εξασκήσουν.

Οι επικριτές της πρότασης δηλώνουν ότι η πρακτική της ευθανασίας έχει ήδη εξαπλωθεί πέρα από τα όρια για τα οποία είχε σχεδιαστεί αρχικά και ότι η φράση «αφόρητος πόνος (ή βάσανο)» έχει εφαρμοστεί όχι μόνο σε περιπτώσεις ατόμων σε τελικά στάδια ασθενειών, αλλά και σε άτομα με ψυχικές νόσους ή άνοια.

Η υπουργός Υγείας Έντιθ Σίπερς διευκρίνισε ότι «επειδή η επιθυμία για μια προσωπική επιλογή τερματισμού ζωής συναντάται κυρίως στους ηλικιωμένους, το νέο σύστημα θα περιοριστεί σε αυτούς». Η υπουργός δεν έδωσε το κατώτερο όριο ηλικίας.

Ο νέος νόμος θα χρειαστεί «προσεκτική καθοδήγηση και έγκριση εκ των προτέρων με “παροχή βοήθειας στον θάνατο” που έχει ιατρική εκπαίδευση, μαζί με συμπληρωματική εκπαίδευση». Μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει και μηχανισμούς ασφαλείας, όπως ελέγχους από τρίτους, επανεξετάσεις και εποπτεία.

Η κυβέρνηση προσδοκά να έχει το σχέδιο νόμου έτοιμο μέχρι το τέλος του 2017, έπειτα από διαβουλεύσεις με γιατρούς, ηθικολόγους και άλλους ειδικούς.


ΠΗΓΗ
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...