Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016

Συνεχίζεται η ξεκάθαρη στήριξη της Τουρκίας από τις ΗΠΑ σε βάρος της Ελλάδας – Δυστυχώς γελάνε έντονα μαζί μας

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Δεν είναι ένα γεγονός που μας προξενεί έκπληξη, ότι οι ΗΠΑ παρά τις κινήσεις Ερντογάν που θίγουν τα ζωτικά της συμφέροντα στην ΝΑ Μεσόγειο, με κορυφαίο την προσέγγιση της Τουρκίας με την Ρωσία ειδικά στην Συριακή κρίση, ανέχονται ακόμα την Τουρκική προκλητικότητα. Η Τουρκία ήταν, είναι και θα παραμείνει ο εκλεκτός των ΗΠΑ στην περιοχή καθόσον έχουν επενδύσει τεράστια συμφέροντα στην συμμαχία αυτή. Όμως από την άλλη και η Ελλάδα με την στάση της, προξενεί μεγάλη ανασφάλεια στις ΗΠΑ ειδικά όταν βλέπει ότι είμαστε μια χώρα, που οι κυβερνώντες είναι αναποφάσιστοι και άγονται και φέρονται από τις τουρκικές ορέξεις. Μας βλέπουνε συμμάχους των γερμανών στην φιλοτουρκική πολιτική της ΕΕ και ταυτόχρονα ανήμπορους να υπερασπιστούμε τα σύνορα μας καθώς καλούμε το ΝΑΤΟ και την FRONTEX να μας τα φυλάξουν, για να μην αναφερθούμε στις χωρίς απάντηση παραβιάσεις των συνόρων μας ακόμα και εκ μέρους των σκοπιανών, αλλά και στην ανύπαρκτη στρατιωτική διπλωματία. Τώρα βλέποντας και τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Άμυνας ότι ζητάει να φυλάξει η Ελλάδα την Μεσόγειο και την ρητορική του απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις, που μόνο θυμηδία προκαλούν, ποια εμπιστοσύνη μπορεί να έχουν σε αυτή την Ελλάδα ότι θα μπορούσε να καλύψει το κενό της Άγκυρας. Ας μη γελιόμαστε τα πράγματα είναι υπέρ της Τουρκίας και οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να δώσουν στον Ερντογάν «τυρί» για να τον απομακρύνουν από την Ρωσική επιρροή. Υπό αυτό το σκεπτικό ο Ερντογάν δείχνει στους αμερικανούς ότι η αναθεώρηση της Λωζάνης θα μπορούσε να αμβλύνει τα πράγματα. Ας μην μας φαίνεται λοιπόν παράξενο ότι οι ΗΠΑ δεν καταδίκασαν την αναθεωρητική στάση Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας και ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ ετοιμάζεται άρον – άρον να πάει στις ΗΠΑ και φυσικά μην φανταστούμε για να διεκδικήσει, αλλά για να πάρει συγκεκριμένες εντολές τόσο για το Αιγαίο όσο και για την Κύπρο, που να βοηθούν φυσικά την τουρκική πολιτική.

Έτσι, για μία ακόμη φορά, η αμερικανική κυβέρνηση επέλεξε να μην τοποθετηθεί στις απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας και του ισλαμιστή προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή τη φορά επρόκειτο για τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου εναντίον της Ελλάδας και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε ερώτηση για την αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάνης, αρχικά παρέπεμψε στην τουρκική κυβέρνηση για περαιτέρω σχολιασμό των δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν !!! Στη συνέχεια πρόσθεσε τα εξής: «Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν επί μακρόν εδραιωμένους διπλωματικούς διαύλους για την αντιμετώπιση των θεμάτων του Αιγαίου. Το Στειτ Ντιπάρτμεντ ενθαρρύνει την Τουρκία και την Ελλάδα να εργαστούν από κοινού για να διατηρήσουν καλές γειτονικές σχέσεις και να διασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Η σταθερότητα στο Αιγαίο είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής».

Για το θέμα της Αμερικανικής στάσης, ανεξάρτητες διπλωματικές πηγές εύλογα μίλησαν για μία μη παραδεκτή δήλωση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδιαίτερα σε μία δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα. Τόνισαν ότι η στάση Ποντίου Πιλάτου από την πλευρά της Αμερικής ενθαρρύνει την επιθετικότητα και την αρνητικότητα του Ταγίπ Ερντογάν, ενός απολυταρχικού και απρόβλεπτου ηγέτη. Σίγουρα, όπως σημείωσαν, η «ανεξαρτητοποίηση» της Αμερικής σε αυτό το κρίσιμο θέμα στέλνει λάθος μηνύματα στην Άγκυρα, η οποία προφανώς θα εκμεταλλευθεί την κατάσταση, αφού η αμερικανική υπερδύναμη, αντί να επαναφέρει στην τάξη τον Ταγίπ Ερντογάν, στην ουσία τον χαϊδεύει.

Θεωρούμε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον Ερντογάν και όσο περισσότερο η Ελληνική Κυβέρνηση θα δείχνει δείγματα αναποφασιστικότητας, συμβιβασμού και πολιτικής χωρίς σαφή προσανατολισμό προς την Δύση, τα πράγματα θα στρέφονται συνεχώς κατά των εθνικών συμφερόντων. Δηλαδή πιστεύει κανείς ότι οι Τούρκοι και οι Αμερικανοί φοβήθηκαν ή προβληματίστηκαν από την απάντηση του Έλληνα Υπουργού Άμυνας για τις διεκδικήσεις Ερντογάν. Όταν κάνεις δυναμικές δηλώσεις για να σε πάρουν σοβαρά θα πρέπει να έχεις δείξει και κάποια αποφασιστικότητα ή πυγμή στο παρελθόν αλλιώς όλοι θα γελάνε μαζί σου και δυστυχώς αυτό γίνεται τώρα.


Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο
 

Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...