Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016

Αφίσες κατά μεταναστών σε πόλη της Γαλλίας

http://www.zougla.gr/assets/images/2070684.jpg
Αφίσες που δείχνουν γενειοφόρους άνδρες ως εισβολείς τοποθετήθηκαν την Τρίτη στους δρόμους της Μπεζιέ στη νότια Γαλλία από τον δήμαρχο της πόλης Ρομπέρ Μενάρ, ο οποίος αντιτίθεται στη δημιουργία ενός κέντρου υποδοχής μεταναστών.

«Αυτό ήταν, έρχονται (...) Οι μετανάστες στο κέντρο της πόλης μας» γράφουν οι αφίσες. Στη φωτογραφία εμφανίζονται άνδρες μαύροι ή μελαψοί, με γενειάδα ή με το κεφάλι καλυμμένο από μια κουκούλα, συγκεντρωμένοι μπροστά στον καθεδρικό ναό της Μπεζιέ. Στην αφίσα κυριαρχεί η λεζάντα: «Το κράτος μάς τους επιβάλλει».

Η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να εκκενώσει την παραγκούπολη που έχουν δημιουργήσει οι μετανάστες στο Καλαί, όπου ζουν 7.000 με 9.000 άνθρωποι, και γι’ αυτό τον σκοπό έχει ξεκινήσει να δημιουργεί κέντρα υποδοχής σε όλη τη Γαλλία, επιπλέον των ήδη υπαρχουσών δομών για τους αιτούντες άσυλο.

Τοπικοί αξιωματούχοι αντιδρούν επισημαίνοντας ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη τους, ενώ και οι κάτοικοι είναι επιφυλακτικοί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στη Γαλλία. Πολλά κέντρα έχουν γίνει στόχος εμπρηστικών επιθέσεων και βανδαλισμών προτού καν ξεκινήσουν να λειτουργούν.

Ο δήμαρχος Ρομπέρ Μενάρ, είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο στη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης ότι το να είναι κάποιος Γάλλος σημαίνει να είναι «Ευρωπαίος, λευκός και καθολικός».

Την Παρασκευή ο Μενάρ εξεγέρθηκε κατά της επικείμενης δημιουργίας ενός κέντρου υποδοχής μεταναστών στην πόλη, την ώρα που «η δημοτική Αρχή εργάζεται εδώ και δύο χρόνια να αναμορφώσει το κέντρο» της Μπεζιέ.

Ο δήμαρχος έχει επίσης ανακοινώσει την πρόθεσή του να διοργανώσει δημοψήφισμα με το ερώτημα: «Εγκρίνετε την εγκατάσταση νέων μεταναστών, την οποία επιβάλλει το κράτος χωρίς να συμβουλευθεί το δημοτικό συμβούλιο;».

Πάντως ένα τέτοιο δημοψήφισμα είναι παράνομο. Η γαλλική Δικαιοσύνη έχει ακυρώσει ένα δημοψήφισμα που ήθελε να διοργανώσει για το ίδιο θέμα ο δήμαρχος της Αλέξ, μιας μικρής πόλης στη νότια Γαλλία.

Αντιδρώντας στην ανάρτηση των αφισών η γαλλική κυβέρνηση απευθύνθηκε στον εισαγγελέα της Μπεζιέ καλώντας τον να δράσει μπροστά «σε κάτι που αποτελεί ξεκάθαρη υποκίνηση μίσους».


ΠΗΓΗ
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...