Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016

Όταν ο Γ.Ντάισελμπλουμ δηλώνει «η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη και εργάζεται εποικοδομητικά» τί μπορεί να περιμένει ο ελληνικός λαός;


Οι Γερμανοί φρόντισαν με τη μία να γκρεμίσουν κάθε προσδοκία της κυβέρνησης που δημιούργησε, ή τουλάχιστον έτσι θέλησαν να πιστεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου, η επίσκεψη του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα και οι αναφορές του περί ελάφρυνσης του χρέους. Αυτό ήταν δεδομένο. Εκείνο ωστόσο που προκάλεσε αίσθηση κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ήταν οι… ύμνοι του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την ελληνική κυβέρνηση.

Τι είπε ο πρόεδρος του Eurogroup και έμειναν με ανοιχτό το στόμα στην πλατεία Κουμουνδούρου; «Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να είναι πολύ δεσμευμένη και να εργάζεται πολύ πιο εποικοδομητικά από προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπάρχει ένας βαθμός αισιοδοξίας», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα που ξεκίνησε τη θητεία της με το «ουάου» του Γιάνη Βαρουφάκη.

Και όταν ο κ. Ντάισελμπλουμ μιλάει για εποικοδομητική κυβέρνηση επιβεβαιώνει πώς ο Αλέξης Τσίπρας τα δίνει όλα για να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση. Εκεί που ο ελληνικός λαός πίστευε πώς η κυβέρνηση της Αριστεράς θα προάσπιζε τα συμφέροντα του και θα έλεγε «όχι» στους δανειστές έφαγε το πρώτο μεγάλο χαστούκι το καλοκαίρι του 2015 που ο Α. Τσίπρας μετέτρεψε το «όχι» του δημοψηφίσματος σε «ναι» και αμέσως μετά υπέγραψε το τρίτο και πιο σκληρό μνημόνιο.

Το ότι όμως θα έφτανε στο σημείο ο κ. Ντάισελμπλουμ, το όργανο του Βερολίνου να επικροτεί την κυβέρνηση δεν το πιστεύουν ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοια καλά λόγια ούτε η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν είχε ακούσει και τα ακούει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τόσο καλή… διάθεση συνεργασίας δείχνει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τρόικας, των θεσμών ή όπως αλλιώς θέλει να ονομάζει τους δανειστές.

Ωστόσο, το κακό για την κυβέρνηση είναι πώς ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup την εκθείαζε γιατί προφανές δέχεται και υπογράφει ότι τους πασάρουν οι δανειστές απλά με κάποιες εντάσεις για τα μάτια του κόσμου, το Βερολίνο πριν ακόμη φύγει από την Αθήνα ο Αμερικανός Πρόεδρος έστελνε το μήνυμα πώς δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα του χρέους.

Πρώτος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αμέσως μετά ο εκπρόσωπος της Γερμανίας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ. «Όποιος λέει θα ελαφρύνουμε τα χρέη σας προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε παρά το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι το σχόλιο αυτό δεν ήταν απευθείας απάντηση στον Ομπάμα, όπως αναφέρει το Reuters.

Εννοείται σαφώς ότι η Γερμανία άκουσε όσα είπε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος που από χθες το βράδυ βρίσκεται στο Βερολίνο. «Παρατηρήσαμε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα τόνισε τη σημασία της ελάφρυνσης χρέους. Tο Eurogroup συμφώνησε τον Μάιο στο χρονοδιάγραμμα για αυτό το θέμα, αναφορικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και αργότερα το 2018 τα μεσοπρόθεσμα», είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ.

Σε ερώτηση για τη λιτότητα την οποία επέκρινε ο Ομπάμα λέγοντας ότι από μόνη της δεν δημιουργεί ανάπτυξη, ο κ. Ζάιμπερτ απάντησε ότι αυτή η δήλωση αντιπροσωπεύει απόλυτα την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης.

«Η άποψή μας είναι πάντα ότι για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, δύο πράγματα χρειάζονται. Ένας βιώσιμος προϋπολογισμός και η ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή ήταν πάντα η άποψή μας και υπήρξε η βάση των πολιτικών μας απέναντι στην Ελλάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Το πλήγμα λοιπόν στην κυβέρνηση ήταν διπλό. Από τη μία ο κ. Ντάισελμπλουμ την ξεμπρόστιασε πώς συνεργάζεται πλήρως με τους δανειστές, συνεπώς ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις τους και από την άλλη οι Γερμανοί συνεχίζουν να απορρίπτουν κάθε συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «εδώ και τώρα», όπως θέλει το Μέγαρο Μαξίμου παραπέμποντας την όποια συζήτηση για το 2018 και μετά τις γερμανικές εκλογές.
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...