Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016

Τι φυτεύουμε, καλλιεργούμε και τρώμε τον Νοέμβριο


https://1.bp.blogspot.com/-jdop9ZaK9vo/WA2ueFCmXDI/AAAAAAAABEE/nuY7N5zHMwcuqt4n9smTwbjzkKZPyf_UgCLcB/s1600/shutterstock_60002635.jpg
Το ημερολόγιο καλλιεργειών της σελίδας ‘’Φτιάχνω Μόνος μου’’ μας ενημερώνει για τις εργασίες που πρέπει να κάνουμε τον μήνα Νοέμβριο:

Σπέρνουμε: σιτάρι, κριθάρι, φακές, ρεβίθια, μαρούλια, πράσα.

Φυτεύουμε: κρεμμύδια, σκόρδα, μπιζέλια, κουκιά.

Μεταφυτεύουμε: μάπες, μπρόκολα κουνουπίδια, μαρούλια, πράσα, σέλινο, αγκινάρες.

Συγκομιδή: λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, ελιές, μαρούλια, κρεμμύδια, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, τσουκνίδες, μάραθο.

Τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια πάνε μια χαρά με το κομπόστ που χρησιμοποίησα στη μεταφύτευση. Δίπλα στη μία σειρά μεταφύτευσα και μερικά μαρουλάκια και ενδιάμεσα μερικά κρεμμυδάκια ακόμα για αργότερα.

Μεταφύτευση σέλινου σε σειρές μαζί με σκόρδα και τα δύο από τα καλύτερα λαχανικά με θεραπευτικές ιδιότητες.

Τα μαρούλια και τα κρεμμύδια που μεταφύτευσα πριν από ενάμιση μήνα περίπου είναι έτοιμα λόγο της καλοκαιρίας.

Το σπανάκι θα αργήσει λίγο ακόμα γιατί άργησα να το σπείρω, είναι μόλις δύο εβδομάδων.

Βότανα

Φυτεύουμε από κλαδιά ή παρακλάδια με ρίζες, αψιθιά , δενδρολίβανο, απήγανο και άλλα μικρά φυτά και θάμνους.

Γενικές εργασίες και φροντίδες

Ξεβοτάνισμα ζιζανίων από τα κηπευτικά μας, αλλά και συγκομιδή και αποξήρανση των ωφέλιμων όπως η τσουκνίδα, την οποία δεν την πετάμε ποτέ αλλά την φυλάμε αποξηραμένη, για χρήση σαν λίπασμα και προστασία των φυτών μας.

Σκαλίζουμε τα λαχανικά μας και τα λιπάρουμε με φουσκί, κομπόστ ή βιολογικό λίπασμα κατά προτίμηση.

Ψεκάζουμε αν χρειάζεται για ασθένειες και με χειμερινό πολτό τα φυλλοβόλα δένδρα μας.

Καθαρίζουμε κλαδεύοντας τις ελιές μας από τα άγρια παρακλάδια για να διευκολύνουμε το μάζεμά τους.

Οργώνουμε το χωράφι μας για να είναι έτοιμο για την σπορά των δημητριακών μας.

Σπέρνουμε μέχρι τέλος Νοεμβρίου περίπου τα δημητριακά μας.

Μαζεύουμε τις ελιές μας και βγάζουμε το πολύτιμο Ελληνικό ελαιόλαδο.

Μαζεύουμε φύλλα και υλικά για το κομπόστ μας.


Πηγή: ftiaxno.gr, botanologika.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...