Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016

Δώδεκα χρόνια κάνουν μάθημα σε κοντέινερ στα Λεχαινά - Οι μαθητές του ειδικού σχολείου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα


Αρχές του 1998 ιδρύεται στα Λεχαινά το Ειδικό Σχολείο γιατί είναι υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει εκπαίδευση σε άτομα που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης, όπως είναι τα αυτιστικά παιδιά.

Του ανταποκριτή μας από το patrisnews.com στην Ηλεία

Έως το 2004 το Ειδικό Σχολείο, στο οποίο φοιτούσαν περίπου 10-12 παιδιά, στεγαζόταν σε ενοικιαζόμενο χώρο εντός της πόλης των Λεχαινών. Από το 2004 (επί δημαρχίας Κουλούρη) το Ειδικό Σχολείο εγκαθίσταται προσωρινά σε λυόμενες αίθουσες (κοντέινερ) στον αύλειο χώρο του Β Δημοτικού Σχολείου. Και από τότε ξεκινά το… μαρτύριο.

Από το 2004 μέχρι σήμερα, μέχρι τη δύση του 2016, το Ειδικό Σχολείο στο οποίο φοιτούν 14 παιδιά (9 αγόρια και 5 κορίτσια) παραμένει μεν στον αύλειο χώρο του Β Δημοτικού, αλλά παράλληλα παραμένει και στα κοντέϊνερ τα οποία να σημειωθεί έχουν εμφανίσει πολλά σημάδια σαπίλας.
Ελλείψεις και σε προσωπικό

Μέσα σε αυτά το κοντέϊνερ των λίγων τετραγωνικών μέτρων κινούνται τα παιδιά που χρήζουν ειδικής εκπαίδευσης. Ο διευθυντής του σχολείου κ. Χρήστος Μυλωνάκης και οι άλλοι δάσκαλοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για τα παιδιά αυτά.


«Στο Ειδικό Σχολείο φοιτούν 14 παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, έχουν διάφορα νευρολογικά και κινητικά προβλήματα, προβλήματα λόγου, ή είναι παιδιά με δυσκολίες συναισθηματικού και κοινωνικού τύπου», μας λέει ο διεθυντής του σχολείου κ. Χρήστος Μυλωνάκης και συνεχίζει:

«Το Σχολείο μας καλύπτει την περιφέρεια των δήμων Πηνειού και Ανδραβίδας Κυλλήνης. Όσο ν αφορά στο εκπαιδευτικό προσωπικό: το σχολείο στελεχώνεται από 4 δασκάλους ειδικής αγωγής, έναν φυσικοθεραπευτή, έναν λογοθεραπευτή, έναν Κοινωνικό Λειτουργό και ένα ειδικό βοηθό. Δυστυχώς δεν διαθέτει το σχολείο μας ούτε ψυχολόγο ούτε σχολικό νοσηλευτή, ειδικότητες απαραίτητες για τις ανάγκες αυτών των παιδιών».

«Καμία απάντηση»

Παρατηρούμε με θλίψη τις εγκαταστάσεις (ο Θεός να τις κάνει), που στεγάζεται το σχολείο. Καθαρές αλλά τα κοντέϊνερ όχι μόνο είναι κλουβιά για τα παιδιά, αλλά έχουν αρχίσει και σαπίζουν. Ρωτάμε τον κ. Μυλωνάκη αν έχει κάνει ενέργειες για να υπάρξει κτίριο που να στεγάσει το Ειδικό Σχολείο: «Βεβαίως και έχουμε κάνει ενέργειες. Στις 12 Νοεμβρίου του 2014, στείλαμε έγγραφο στο Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης και το κοινοποιήσαμε και σε άλλες υπηρεσίες με το οποίο ζητούσαμε να ανεγερθεί κατάλληλο διδακτήριο με προδιαγραφές ειδικής αγωγής για να λειτουργεί απρόσκοπτα. Δυστυχώς από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια απάντηση. Συναντήθηκα και δύο τρεις φορές με τον δήμαρχο κ. Ναμπίλ Μοράντ αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα».

Την ερχόμενη Παρασκευή στο Ειδικό Σχολείο θα γίνει μια μικρή Χριστουγεννιάτικη Γιορτή για τα 14 παιδιά που η Πολιτεία επέλεξε να τα εκπαιδεύει σε κοντέινερ. Στην γιορτή αυτή θα μοιραστούν δώρα από τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Περιφέρειας Λεχαινών, ένα Σύλλογο που δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία για τα παιδιά αυτά.

Φύγαμε από το Ειδικό Σχολείο Λεχαινών κοιτάζοντας τα παιδιά με τους δασκάλους τους, μια σχέση γονέων με παιδιά, μια σχέση που σίγουρα την έχουν ανάγκη αυτά τα παιδιά. Φύγαμε όμως και με την απορία: γιατί η πολιτεία τιμωρεί αυτά τα παιδιά με την αδιαφορία της;


Περισσότερα νέα για την Ηλεία στο patrisnews.comnewsbeast
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...