Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017

Η πιο σοβαρή είδηση στον κόσμο σήμερα

Του Son Ofeon

Ο οπαδός του Brexit καθηγητής Τed Malloch, ο οποίος είναι πιθανό να γίνει ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόβλεψε την διαφαινόμενη αποτυχία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Σε μια συνέντευξη με το BBC, ο Malloch προβλέπει ότι το ευρώ "θα μπορούσε να καταρρεύσει" εντός των επόμενων 18 μηνών.

"Νομίζω ότι είναι ένα νόμισμα , που δεν είναι μόνο ετοιμοθάνατο, αλλά έχει ένα πραγματικό πρόβλημα και θα μπορούσε στην πραγματικότητα να καταρρεύσει κατά το επόμενο ενάμιση έτος ... Το ένα πράγμα , που θα ήθελα να κάνω το 2017 είναι να σορτάρω στο ευρώ", ανέφερε στον βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

"Δεν είμαι το μόνο πρόσωπο ή οικονομολόγος με την εν λόγω άποψη. Κάποιος τόσο αναγνωρισμένος , όσο ο Joseph Stiglitz (ο οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας), έχει γράψει ένα ολόκληρο βιβλίο για το θέμα αυτό", πρόσθεσε.

Ο Malloch πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου εντός 90 ημερών από την ενεργοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο του άρθρου 50 για να αποχωρήσει από την ΕΕ.

“Υπενθυμίζω στον κόσμο ότι οι μεγαλύτερες συγχωνεύσεις και εξαγορές στην ιστορία γίνονται συχνά σε περίπου αυτό το χρονικό πλαίσιο” είπε.

“Μερικοί από εμάς, που έχουν εργαστεί στη Wall Street ή στο City, ξέρουμε ότι αν έχουμε τους σωστούς ανθρώπους στο σωστό δωμάτιο με τα σωστά στοιχεία και τη σωστή ενέργεια, και ο Trump είναι σίγουρα άνθρωπος υψηλής ενέργειας, μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα να συμβούν“, πρόσθεσε ο Malloch.

Οι ΗΠΑ αναμένουν ένα "καθαρό" Brexit από τη Βρετανία. Μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο βρεθεί έξω από την ενιαία αγορά, θα μπορούσε να παρακάμψει “τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών" και να υπογράψει μια συνθήκη ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Malloch.

Το να μην επιτρέπεται στη Βρετανία να συζητάει για μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι “παράλογο” και μοιάζει με ένα σύζυγο, που προσπαθεί να σταματήσει τη σύζυγό του από το να έχει μία παράνομη σχέση " δήλωσε ο Malloch.

"Το γεγονός είναι ότι, όταν η σύζυγός σας έχει μια σχέση με κάποιον άλλο, θα της πείτε να το σταματήσει, αλλά πολλές φορές αυτό δεν σταματά τη σχέση", είπε.

Οι Βρυξέλλες απαιτούν από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην συζητάει για εμπορικές συμφωνίες μέχρι να εγκαταλείψει την ΕΕ.
ΠΗΓΗ https://www.rt.com/business/375130-...
 
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
 
To άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε τώρα και αυτό δεν είναι τυχαίο.
 
Σήμερα στο Βρετανικό κοινοβούλιο θα παρουσιασθεί ένα νομοσχέδιο, που θα επιτρέπει στη πρωθυπουργό της Βρετανίας κα Theresa May να παρουσιάσει στην ΕΕ αίτημα για αποχώρηση με βάση το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισσαβόνας.

Το άρθρο αυτό, σύμφωνα με τον αρμόδιο για το Brexit υπουργό κο David Davis "θα είναι όσο το δυνατό πιό απλό".
 
Οι αντίπαλοι του Brexit θα επιδιώξουν στο κοινοβούλιο της Βρετανίας να προσθέσουν τροπολογίες για να κάνουν το νομοθέτημα πολύπλοκο και δεσμευτικό για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης τους.

Η κίνηση αυτή δεν μπορεί να σταματήσει την έναρξη της διαδικασίας στις 30 Μαρτίου 2017, καθώς όλοι οι πολιτικοί της Βρετανίας “σέβονται” ή μάλλον καλύτερα φοβούνται την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του δημοψηφίσματος και δεν θα ήθελαν να φανεί ότι είναι όργανα των μισητών Βρυξελλών.

Η διαδικασία του άρθρου 50 προβλέπει ότι μετά την επίσημη έναρξη ακολουθούν συνομιλίες για αμοιβαία συμφωνία σε διάφορα θέματα, αλλά σε περίπτωση διαφωνιών και μη επίτευξη συμφωνίας, η Βρετανία αποδεσμεύεται το αργότερο σε 2 χρόνια , εκτός αν συμφωνηθεί αμοιβαία παράταση των διαδικασιών.


TO AΡΘΡΟ 50 ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑΣ

Στη συνέχεια η συμφωνία για τις λεπτομέρειες της αποχώρησης πρέπει να επικυρωθεί από το ευρωκοινοβούλιο.

Oι Ευρωεκλογές γίνονται κάθε 5 χρόνια. Οι τελευταίες πραγματοποιήθηκαν από 22 έως 25 Μαίου του 2014.

Επομένως οι επόμενες πρόκειται να πραγματοποιηθούν από 22 έως 25 Μαίου 2019.
Με βάση την παραπάνω παρατήρηση, αν η διαδικασία ξεκινήσει τέλη Μαρτίου φέτος, τα δύο χρόνια συμπληρώνονται στις 30 Μαρτίου 2019 και η Ευρωβουλή, που θα αποφασίσει την έγκριση των λεπτομερειών είναι η παρούσα.

Αν η Ευρωβουλή δεν εγκρίνει τη συμφωνία, απλά η Βρετανία θα αποχωρήσει από τις συνθήκες χωρίς οποιασδήποτε δεσμεύσεις.

Από τα παραπάνω κρίνεται επιτυχής η παρομοίωση της διαδικασίας με διαζύγιο και μάλιστα αυτόματο.

Δεν γνωρίζαμε όμως ότι έχει προκύψει και “παράνομη σχέση” (απιστία) , με πρωτοβουλία της Βρετανίας.
 
Ο “εραστής” εμφανίζεται να είναι οι ΗΠΑ, που μάλλον επιδιώκουν να “συγκατοικήσουν” με την άπιστη σύζυγο και μάλιστα προγραμματισμένα σε τρεις μήνες, δηλαδή στις 26 Απριλίου φέτος.
Η συγκατοίκηση μάλλον θα έχει τη μορφή μίας διμερούς συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βρετανία, χωρίς όμως την έγκριση των “Ευρωγραφειοκρατών.”
 
Οι ευρωγραφειοκράτες στο παρελθόν είχαν την ευχέρεια να νομοθετούν για το επιτρεπόμενο μήκος και την κυρτότητα των αγγουριών στην ΕΕ.
 
Αλλά τώρα δεν έχουν λόγο και δεν μπορούν να επηρεάσουν το είδος των παιχνιδιών, που θα προτιμήσουν οι “εραστές” πάνω στο συζυγικό κρεβάτι.
 
Και κερατάδες, αλλά και δαρμένοι...
 
Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει δυνατότητα συμφωνίας για μαλακό Brexit.
Mία παρόμοια συμφωνία δεν την χρειάζεται το παράνομο ζευγάρι, γιατί παρεμποδίζει την ελευθερία του.
 
Ακόμα και αν γινόταν κάποια σχετική προσπάθεια, θα ήταν δύσκολο να επικυρωθεί από την παρούσα Ευρωβουλή.
 
Οι σχέσεις από τον Απρίλιο φέτος αναμένεται να ενταθούν σε όλα τα δυνατά επίπεδα.
Για τον λόγο αυτό, ο μελλοντικός πρεσβευτής μιλάει για κατάρρευση του ευρώ το αργότερο σε 18 μήνες.
 
Αν τα πράγματα αγριέψουν ανάμεσα στην Βρετανία και την ΕΕ, ενδέχεται σε κάποιο στάδιο να επιβληθούν εκατέρωθεν δασμοί.
 
Αν γίνει κάτι παρόμοιο, οι εξαγωγές από την ΕΕ προς Βρετανία και ΗΠΑ θα γίνουν ακριβότερες κατά το ποσοστό των δασμών.
 
Επομένως η ΕΕ θα πρέπει να επιδιώξει η ίδια την πτώση της τιμής του ευρώ ,για να διατηρήσει την ύπαρξη των εξαγωγών της.
 
Στο σημείο αυτό όμως θα πρέπει να προσέξουμε μία λεπτομέρεια.
 
Οι ΗΠΑ δεν έχουν κίνητρο να ενισχυθεί το δολάριο, γιατί οι εξαγωγές τους θα μειωθούν, αν το ευρώ υποχωρήσει.
 
Επομένως μας κρύβουν μία σημαντική λεπτομέρεια για τα σχέδια τους ή μπλοφάρουν, ελπίζοντας να εισρεύσουν κεφάλαια στις ΗΠΑ από την ΕΕ, χωρίς να επιδιώκουν την εξασθένηση του ευρώ.
 
Αν οι ΗΠΑ σχεδιάζουν υποτίμηση του δολαρίου στους επόμενους τρεις μήνες, τους συμφέρει σήμερα να διαδώσουν ότι θα πέσει το ευρώ , για να μειώσουν τον κίνδυνο να γίνουν αντιληπτοί ως προς τις πραγματικές προθέσεις τους, αλλά και για να δικαιολογήσουν την απόφαση τους στους ψηφοφόρους των ΗΠΑ.
 
Μακάρι να κάνω λάθος.
 
Πάντως το σχέδιο εξελίσσεται ,όπως ακριβώς το έχω περιγράψει από τις 21.3.2014...
 
 
 
 
 
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...