Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017

Μεγάλα ερωτήματα-Είναι αλήθεια ότι το διάστημα επεκτείνεται;


Οι επιστήμονες συχνά προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις σε περίεργα ερωτήματα σχετικά με το σύμπαν. Φαίνεται, όμως, πως τα ερωτήματα -όπως και το διάστημα- είναι άπειρα. Το τελευταίο πράγμα, το οποίο επιχειρούν να απαντήσουν οι επιστήμονες είναι το αν και με ποιο τρόπο το διάστημα επεκτείνεται.
Τι πραγματικά συμβαίνει με το σύμπαν;

To πρόβλημα στην ερώτηση για την επέκταση του διαστήματος είναι η αντίληψη, που έχουμε για το χώρο. Έχουμε συνηθίσει να μετράμε τα πάντα με συγκεκριμένους τρόπους και γνωρίζουμε, πως ό,τι μετράμε έχει μια αρχή και ένα τέλος. Αυτό όμως δεν υφίσταται στην περίπτωση του διαστήματος.
Οι επιστήμονες θεωρούν, πως όντως το διάστημα επεκτείνεται. Η απόσταση δηλαδή μεταξύ των ουράνιων σωμάτων μεγαλώνει. Παρ’ όλα αυτά αυτό δεν επιφέρει κάποια ουσιαστική αλλαγή στο διάστημα.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Φανταστείτε ότι έχετε μια γραμμή μπροστά σας που συνεχίζει επ’ άπειρον. Ένα σας ζητήσει κάποιος να σημειώσετε πάνω σ’ αυτή τη γραμμή σημάδια ανά 5 cm τότε τα σημεία, που θα έχετε θα είναι άπειρα. Εάν μετά σας ζητήσει κάποιος να σημειώσετε σημάδια ανά 10 cm τα σημεία σας θα χωρίζονται με 5cm επιπλέον απόσταση, αλλά θα εξακολουθούν αριθμητικά να είναι… άπειρα.
Το σημαντικό σε όλο αυτό είναι ότι ναι μεν το διάστημα επεκτείνεται… αλλά τα ουράνια σώματα μέσα σε αυτό δεν αλλάζουν θέση. Η απόσταση στο διάστημα δεν έχει την ίδια έννοια, που έχουμε εμείς στο μυαλό μας και ήταν o Einstein, ο πρώτος που το κατάλαβε αυτό. Το διάστημα είναι «ευλύγιστο». Μπορεί να κάνει καμπύλες μπορεί και να επιμηκύνεται.
Η πιο γνωστή και ζωντανή απόδειξη που έχουμε για να στηρίξουμε τη θεωρία αυτή δεν είναι οι μαύρες τρύπες. Φαίνεται τελικά πως το διάστημα δεν θα σταματήσει ποτέ να μας ξαφνιάζει.
dailystories.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...