Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2017

Πάρτε τα βουνά για να ζήσετε περισσότερο!


Μπορεί κατά τη γνωστή έκφραση η τρέλα να πάει στα βουνά, ωστόσο το ίδιο φαίνεται να ισχύει για τη μακροζωία. Και αυτό διότι μια ισπανική μελέτη συνδέει το μεταβολικό σύνδρομο, έναν παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού ή διαβήτη, με το υψόμετρο.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένας συνδυασμός υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερίνης και υψηλού ζαχάρου, καθώς και αυξημένου λίπους γύρω από την μέση.

Στις ΗΠΑ πάσχει περίπου το 1/3 του πληθυσμού, και η αύξησή του συνδέεται με την παχυσαρκία, το κάπνισμα και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ναβάρα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσιολογίας Frontiers in Physiology, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο ψηλότερα ζει κανείς τόσο λιγότερο κινδυνεύει, ακόμα και αν έχει οικογενειακό ιστορικό μεταβολικού συνδρόμου. Συγκεκριμένα ο κίνδυνος μειώνεται προοδευτικά για όσους ζουν σε υψόμετρο από 457 έως 2.297 μέτρα, σε σχέση με όσους ζουν σε υψόμετρο έως 121 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όσο μεγαλύτερο είναι το υψόμετρο τόσο πιο αραιό και το οξυγόνο, γεγονός που φαίνεται να βοηθά στη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων, στην απώλεια βάρους και στη λειτουργία του μεταβολισμού.

ΠΗΓΗ
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...