Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017

Ο αγωγός East Med και ο διαμελισμός της Τουρκίας


Του Greek Spirit

Ο east med είναι ένας αγωγός που με υποθαλάσσια διαδρομή θα ξεκινάει απο το Ισραήλ και θα ενώνει τα κοιτάσματα της Αιγύπτου-Κύπρου-Κρήτης-Ιονίου ,θα περνάει στην Ιταλία και θα καταλήγει στην κεντρική Ευρώπη.Ο αγωγός αυτός έχει προκριθεί απο Ελλάδα-Ισραήλ -Ιταλία και όλες οι μελέτες βιωσιμότητας έχουν δείξει ότι είναι εφικτή η υλοποίηση του την οποία θα αναλάβει όμιλος εταιριών με επικεφαλής την ιταλική Edisson.

O east med είναι ένας αγωγός που ούτε η Γερμανία θέλει αλλά ούτε και η Ρωσία.

Η Γερμανία δεν τον θέλει διότι δεν θα τον ελέγχει και προτιμά τον αγωγό ΤΑΡ ο οποίος θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν-Γεωργία-Τουρκία-Ελλάδα-Βόρεια Ήπειρο-Ιταλία -Αυστρία-Γερμανία κΑΙ ο οποίος θα ελέγχεται από την Γερμανία και τους συμμάχους της Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν.

Η Ρωσία πάλι δεν θέλει τον east med διότι έτσι θα χάσει το ενεργειακό μονοπώλιο στην Ευρώπη.Ούτε τον ΤΑΡ θέλει αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα λυθεί με εκ νέου εισβολή στην Γεωργία.

Η Ρωσία γνωρίζει ότι ο east med ΄θα συνδέει περιοχές με τεράστια κοιτάσματα (Κύπρος Αίγυπτος, Κρήτη) και ότι έτσι θα καταστεί,όποτε κατασκευαστεί, ως μια εναλλακτική για την Ευρώπη η οποία θα μπορέσει κάλλιστα να την ανεξαρτοποιήσει από το ρωσικό αέριο.Εάν δε στα κοιτάσματα αυτά συνυπολογίσουμε και την σύνδεση του east med με τα κοιτάσματα του Ιρακινού Κουρδιστάν και της Μοσούλης του Ιρακ, περιοχες που ήδη παράγουν και εξάγουν υδρογονάνθρακες, τότε ο east med θα υποσκελίσει εντελώς το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.
TO KOΥΡΔΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΠΕΥΧΟΝΤΑΙ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ(ΡΟΖΑΒΑ) ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΤΡΙΝΗ ( ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ)

Η Ρωσία έχει ως μοναδικό έσοδο την εξαγωγή υδρογονανθάκων και η Ευρώπη αποτελεί την κύρια αγορά.Γιαυτό και η Ρωσία έχει επιτρέψει στην Τουρκία να εισβάλει στην Βόρεια Συρία και να διασπάσει την ενιαία κουρδική περιοχή που θέλουν οι Κούρδοι, την περιοχή που θα προκύψει από την ένωση του Ιρακινού αυτόνομου Κουρδιστάν με την βόρεια Συρία, την Κουρδική Ροζάβα.Αυτή η περιοχή εάν κάποτε ενωθεί σε ένα ενιαίο Κουρδικό κράτος θα αποτελέσει τον διάδρομο μεταφοράς υδρογονανθράκων από Ιρακ και Κουρδιστάν προς τον east med κάτι που η Ρωσία δεν θέλει.

Ο Ομπάμα παρόλο που ήθελε την ίδρυση Κουρδικού Κράτους με την ένωση της βόρειας Συρίας με το αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν, τελικά άφησε την Τουρκία να εισβάλλει στην Αλ Μπαμπ και να δισπάσει αυτή την περιοχή. Μεγάλο ρόλο έπαιξαν και οι απειλές του Ερντογάν για κλείσιμο του Ιντσιρλίκ και δόσιμο του στην Ρωσία.

Η Ρωσία δεν θέλει την Ευρώπη να εισάγει αέριο και πετρέλαιο από άλλες πηγές .Οι προσπάθειες της Ευρώπης για εξομάλυνση της κατάστασης στην Λιβύη δεν πέτυχαν και ΄ηδη η Ρωσία έχει διανύσει μεγάλη απόσταση προς την μετατροπή της Λιβύης σε δορυφόρο της Εάν η Ευρώπη κατάφερνε πρωτη να καταπολεμήσει τους τζιχαντιστές στην Λιβύη και να στηρίξει την νόμιμη κυβέρνηση τότε θα μπορούσε να πάρει πετρέλαιο από αυτή, αλλά δεν τα κατάφερε επειδή δεν υπάρχει ευρωπαϊκός στρατός.

Τώρα η Ρωσία αφού ΄΄καπελώσει΄΄και δορυφοροποίησει την Λιβύη θα ελέγχει και τις εξαγωγές πετρελαίου της.

Παρακάτω θα διαβάσετε μια αριστουργηματική ανάλυση απο το tribune.gr, θα διαβάσετε πρώτα τους φόβους των Τούρκων για την στάση του Τραμπ ο οποίος θέλει την ίδρυση ΄΄ζωνών ασφαλείας΄΄ στην βόρεια Συρία-Ροζάβα όπου θα μπορούν να βρίσκουν καταφύγιο οι άμαχοι και οι πρόσφυγες και όπου θα δεν θα υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις των αντιμαχόμενων.

Οι Τούρκοι φοβούνται ότι οι ζώνες αυτές δεν θα είναι τίποτα άλλο από ένα πρόσχημα για να κερδηθεί τελικά έδαφος από τους Κούρδους και μάλλον έχουν δίκιο. Ουτε κι οι Ρώσοι θέλουν αυτές τις ζώνες, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ τις δύο τελευταίες μέρες έχει καταφερθεί εναντίον των ζωνών αυτών σε όλους του τόνους και με όλη την δύναμη και επιρροή του. Τουρκία και Ρωσία δεν θέλουν τελικά την ίδρυση του ενιαίου Κουρδικού κράτους σε Βόρεια Συρία και Ιρακινό Κουρδιστάν και αυτό για να μην δημιουργηθεί ένας διάδρομος που θα τροφοδοτεί τον east med που με την σειρά του θα απεξαρτησει την Ευρώπη από το ρωσικό αέριο.

Έτσι εξηγείται η απαοστολή θωρακισμένών οχημάτων απο τις ΗΠΑ προς τους Κούρδους μαχητές πριν απο μερικές ημέρες.

Ο Τραμπ όμως θέλει το Κουρδιστάν για να δημιουργήσει ένα ανάχωμα στο νέο ΄΄δρομο του μεταξιού΄΄ της Κίνας προς την Ευρώπη και για να ικανοποιήσει το αίτημα του Ισραήλ για έλεγχο των υδάτων της Μ.Ανατολής . Εαν όμως ιδρυθει αυτό το Κουρδικό κράτος στα νότια σύνορα της Τουρκίας τότε είναι θέμα χρόνου να ιδρυθεί και Κουρδικό ανεξάρτητο κράτος μέσα στην Τουρκία, δηλαδή στο τουρκικό Κουρδιστάν όπου μαίνεται ο πόλεμος εδώ και 30 χρόνια. Εκτός από αυτό, ο Ερντογάν φοβάται ότι ενδεχόμενη ίδρυση Κουρδικών κρατών θα οδηγήσει τους Κούρδους έξω απο τον πολιτικό έλεγχο και έτσι θα χάσει πολλά εκατομμύρια ψήφων στο επερχόμενο δημοψήφισμα του Απριλίου για την αλλαγή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία.Πολλοί Κούρδοι σήμερα και σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ψηφίζουν Ερντογάν είτε για λόγους θρησκευτικούς, είτε διότι πιστεύουν ότι μπορεί και πάλι να επιτευχθεί μαι συμφωνία όπως αυτή του Μαρτίου του 2013 και που προέβλεπε αυτονομία , συμφωνία που τελικά δεν τηρήθηκε , είτε διότι έχουν κουραστέι και καμφθεί απο τις τουρκικές αγριότητες .Πάντα μιλάμε για τα εκατομμύρια Κούρδων που ζούνε σε μεγάλα αστικά κέντρα και όχι για τους ανυπότακτους της Ανατολίας.

Ο αγωγός east med είναι μια παράμετρος που έχει παραγνωρισθεί, αλλά αποτελεί το κλειδι για την κατανόηση των εξελίξεων στην περιοχή μας .

Στο Ο ΑΓΩΓΟΣ EAST MED ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΚΑΤΑΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ https://hellenicsunrise.blogspot.gr/2014/11/east-med.html μπορείτε να διαβάσετε και άλλα για την σπουδαιότητα του.Εάν βαριέστε να διαβάσετε τότε ανοίξτε την τηλεόραση όπου διάφοροι συνταξιούχοι και άλλοι ΄΄αναλυτές΄΄ σας λένε ότι δεν υπάρχει περίπτωση πολέμου με την Τουρκία και μην στεναχωριέστε άλλο με στριφνές αναλύσεις.. 
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...