Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017

Τούρκοι ύψωσαν την ημισέληνο στο Ολλανδικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη (βίντεο)


Τούρκος διαδηλωτής εισήλθε την Κυριακή στο κτίριο του Προξενείου της Ολλανδίας στην Κωνσταντινούπολη, κατέβασε την ολλανδική σημαία και στη θέση της ύψωσε την τουρκική.

Την ίδια ώρα ο συγκεντρωμένος τουρκικός όχλος μπροστά στο ολλανδικό Προξενείο φώναζε «Αλλαχού Ακμπάρ», ενώ το ίδιο φώναζε με τα χέρια υψωμένα και ο διαδηλωτής.

Τα κτίρια των Προξενείων και οι Πρεσβείες θεωρούνται εδάφη των χωρών που φιλοξενούνται σε αυτά.

Ότι ένας Τούρκος πάτησε σε ολλανδικό έδαφος και ύψωσε ανενόχλητος την τουρκική σημαία στη θέση της ολλανδικής αποδεικνύει ότι το καθεστώς Ερντογάν δεν σέβεται καμία διεθνή νομιμότητα και συνθήκη, όπως ουδέποτε οι Τούρκοι σέβονταν Προξενεία και Πρεσβείες.

Όσοι νόμισαν ότι οι Τούρκοι «αλλάζουν» και «εξημερώνονται» ας προσγειωθούν στην πραγματικότητα.
Δείτε το βίντεο με τον διαδηλωτή:

Το ιστορικό της ολλανδοτουρκικής κρίσης

Η Τουρκάλα υπουργός Φάτμα Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, που βρισκόταν το Σάββατο στη Γερμανία, διατάχθηκε από τον Ερντογάν να εισέλθει οδικώς στην Ολλανδία, ύστερα από την απαγόρευση εισόδου στη χώρα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την ολλανδική κυβέρνηση.

Η ολλανδική Αστυνομία εμπόδισε την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας να εισέλθει στο τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ.

Σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο φαίνεται η Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά να βγαίνει από αυτοκίνητο μπροστά από το κτίριο του προξενείου και να εμποδίζεται από την Αστυνομία όταν προσπαθεί να εισέλθει.

Η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας έφθασε οδικώς στην Ολλανδία από τη γειτονική Γερμανία, αφού η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απαγορεύει στο αεροπλάνο που θα μετέφερε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί στο Ρότερνταμ.

Η ολλανδική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι δεν θέλει Τούρκους πολιτικούς να κάνουν εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στο ολλανδικό έδαφος στις κοινότητες των Τούρκων μεταναστών.
Οι Ολλανδοί απέλασαν την Τουρκάλα Υπουργό

Έξω από το τουρκικό Προξενείο στο Ρότερνταμ συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου εκατοντάδες οπαδοί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Γκρίζοι Λύκοι διαμαρτυρόμενοι για την απαγόρευση εισόδου στην Ολλανδία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ανεύθυνη χαρακτήρισε η Ολλανδία την επίσκεψη της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας στο Ρότερνταμ, λίγες ώρες αφότου η Χάγη αποφάσισε να την απελάσει στη Γερμανία, απ’ όπου και εισήλθε στη χώρα.

«Η επίσκεψη της Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά ήταν ανεύθυνη. Μέσω επικοινωνίας με τις τουρκικές Αρχές τις ενημερώσαμε επανειλημμένα ότι η Καγιά δεν ήταν ευπρόσδεκτη στην Ολλανδία (…) Παρόλα αυτά εκείνη αποφάσισε να ταξιδέψει» ανέφερε η ολλανδική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας έφτασε στο Ρότερνταμ οδικώς από το Ντίσελντορφ της Γερμανίας το βράδυ του Σαββάτου, όμως οι ολλανδικές Αρχές της αρνήθηκαν την πρόσβαση στο τουρκικό προξενείο της πόλης.

«Είμαστε εδώ επί τέσσερις ώρες», είχε δηλώσει η Καγιά στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Η ολλανδική Αστυνομία δεν μου επιτρέπει να εισέλθω στο προξενείο».

Έπειτα από διαβουλεύσεις που είχε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε με τον υπουργό Εξωτερικών του, τον Μπερτ Κέντερς, αποφάσισαν «ότι η κυρία Καγιά θα λάβει την εντολή να εγκαταλείψει τη χώρα μέσω των γερμανικών συνόρων», συνέχιζε η ανακοίνωση της κυβέρνησης.

«Απελάθηκε στη χώρα από την οποία είχε έρθει», εξήγησε ο Αμπουτάλεμπ, προσθέτοντας ότι έπειτα από πολλές ώρες διαπραγματεύσεων απεδείχθη «αδύνατο να βρεθεί λύση».
Όλα ξεκίνησαν από την απαγόρευση εισόδου στην Ολλανδία του Τσαβούσογλου

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας αφαίρεσε το πρωί του Σαββάτου από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την άδεια να προσγειωθεί στο Ρότερνταμ για να παραστεί σε συγκέντρωση υπέρ του Ερντογάν και του «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε δικαιολόγησε την απόφαση του επικαλούμενο λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Είχαν προηγηθεί οι τοπικές Αρχές του Ρότερνταμ που είχαν απαγορεύσει στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να παραστεί στη συγκεκριμένη εκδήλωση, όμως ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είχε δηλώσει πως θα πήγαινε παρά την απαγόρευση.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μόλις πληροφορήθηκε την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης βγήκε εκτός εαυτού και αποκάλεσε την Ολλανδία «απομεινάρια των Ναζί, φασίστες».

«Είναι φυσικά ένα τρελό σχόλιο», ήταν η απάντηση του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε στις κατηγορίες του Ερντογάν για «ναζί και φασίστες».

«Καταλαβαίνω ότι είναι θυμωμένοι, αλλά αυτό φυσικά ήταν εντελώς απαράδεκτο».

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο ηγέτης της τουρκικής κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία δικαιούται να επιβάλλει κυρώσεις στην Ολλανδία.

«Να επιβάλλουμε κυρώσεις [στην Ολλανδία] είναι δικαίωμά μας. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν σωστό [να απαγορεύσουν την πτήση του Τσαβούσογλου]. Χώρες που υπερασπίζονται τη δημοκρατία ποτέ δεν πρέπει να κάνουν τέτοια πράγματα. Μιλάτε σχετικά με τη δημοκρατία αλλά ακυρώνετε την άδεια πτήσης ενός υπουργού της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Ποτέ δεν θα το θεωρήσουμε αυτό σωστό. Είναι λάθος», είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μιλώντας στο τουρκικό CNN το Σάββατο.

Νωρίτερα το Σάββατο ο Τσαβούσογλου είχε δηλώσει σε ζωντανή του συνέντευξη στο τουρκικό CNN ότι η Τουρκία θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις στην Ολλανδία εάν η χώρα αφαιρούσε την άδεια πτήσης του.
Η Τουρκία «απέλασε» τον Ολλανδό πρεσβευτή στην Άγκυρα

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σάββατο ότι είναι μη επιθυμητή η επιστροφή του Ολλανδού Πρεσβευτή στην Άγκυρα, που λείπει από τη χώρα για διακοπές.

Τον «απέλασαν» δηλαδή, αλλά τους «έκατσε» κιόλας επειδή έλειπε σε διακοπές.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήτευσε νωρίτερα το Σάββατο τον Επιτετραμμένο της Ολλανδικής Πρεσβείας στον οποίο και εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης για την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να μην επιτρέψει στον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί στην Ολλανδία.

«Του είπαμε ακόμα ότι δεν επιθυμούμε ο Ολλανδός Πρεσβευτής να εκτελεί τα καθήκοντά του για κάποιο διάστημα, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διακοπές εκτός Τουρκίας», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
ΠΗΓΗ
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...