Κυριακή, 23 Απριλίου 2017

Γαλλία: 7000 στρατιωτικοί σε ρόλο αστυνομίας! Ερχεται και στην Ελλάδα;
Στρατιωτικοί σε ρόλο αστυνομίας στην Γαλλία! Έρχεται το μέτρο και στην Ελλάδα; Τι συζητούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τι λέει ο Πάνος Καμμένος;


Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ
Υπό το βλέμμα 50.000 αστυνομικών και 7.000 στρατιωτικών διεξάγονται σήμερα οι Γαλλικές εκλογές. Οι 7.000 στρατιωτικοί είναι αυτοί που στελεχώνουν τη νέα επιχείρηση των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, την επιχείρηση “Sentinelle”, η οποία φέρνει τους στρατιωτικούς σε καθήκοντα αστυνομίας.
Η επιχείρηση σήμερα περιλαμβάνει 10.000 στρατιωτικούς εκ των οποίων οι 7.000 αναπτύσσονται στο γαλλικό έδαφος.
Η απόφαση αυτή ανήκει στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, και λήφθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 στη Γαλλία.


Τότε ήταν που αποφασίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες στη γηραιά ήπειρο η αλλαγή του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες επιφορτίστηκαν και με καθήκοντα που μέχρι εκείνη τη στιγμή θεωρούνταν αστυνομικά.

Είχε προηγηθεί ανάλογη απόφαση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε το 2013 στον Μαραθώνιο της Βοστώνης.


  Οι ΗΠΑ έθεσαν άμεσα σε εφαρμογή σχέδιο για χρήση στρατιωτικών δυνάμεων μέσα σε αστικά κέντρα και στρατιωτικοποιηση της αστυνομίας.
Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2012 το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο είχε δώσει άδεια στις ένοπλες δυνάμεις να επιχειρούν και εντός των γερμανικών συνόρων.
Ανατρέποντας προηγούμενες αποφάσεις οι δικαστές έκριναν ότι ο στρατός μπορεί να παρέμβει σε «εξαιρετικά σοβαρά περιστατικά» για να συνδράμει το έργο της αστυνομίας ή για να αντιμετωπίσει φυσικές καταστροφές.
Ανάλογες συζητήσεις για να επιχειρούν στρατιωτικές δυνάμεις σε αστικό περιβάλλον σε ειρηνικές περιόδους, διεξάγονται πλέον και στην Ευρώπη.
Η πλέον πρόσφατη έγινε στην Χάγη γστο διήμερο διεθνές συνέδριο Future Force Conference 2017, με θέμα “From partnerships to ecosystems: combining our efforts for a more secure world”.
  Πολιτικοί και στρατιωτικοί βρέθηκαν στην Χάγη για να παρακολουθήσουν το διήμερο διεθνές συνέδριο Future Force Conference 2017, με θέμα “From partnerships to ecosystems: combining our efforts for a more secure world”.
Σε ένα περιβάλλον που και την ασφάλεια του και την προστασία των υψηλών προσκεκλημένων είχαν αναλάβει στρατιωτικές δυνάμεις συζητήθηκαν μια σειρά από θέματα που είναι «καυτά» αυτή την εποχή όπως οι υβριδικές απειλές, ο κυβερνοπόλεμος και η στρατηγική επικοινωνία, η εξέλιξη των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, η ασφάλεια των πληροφοριών σε αντιδιαστολή με τις κυβερνοεπιθέσεις, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η ανάληψη επιχειρήσεων σε ασταθές πολιτικό περιβάλλον αλλά και η διαχείριση των φυσικών πόρων με τρόπο πρόληψης γεωπολιτικών ανισορροπιών και συγκρούσεων.
Το πιο ενδιαφέρον όμως ίσως να ήταν το κομμάτι όπου συζητήθηκε η «ασφάλεια σε αστικό περιβάλλον».
Ιστορικά πάντως στην Ευρώπη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Άρης Χατζηστεφάνου,  η πρώτη τέτοια κίνηση έγινε το βράδυ της 10ης προ 11ης Ιανουαρίου του 49 π.Χ, όταν οι λεγεώνες του Ιούλιου Καίσαρα διέβηκαν τον ποταμό Ρουβίκωνα και κινήθηκαν προς τη Ρώμη.
Παραβίασαν έτσι την αρχή που έλεγε ότι μόνο οι πραίτορες, που εκτελούσαν αστυνομικά καθήκοντα, είχαν το δικαίωμα να πλησιάζουν την πρωτεύουσα φέροντας οπλισμό. 

Τι γίνεται στην Ελλάδα και τι πρόκειται να έρθει

Η συζήτηση της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων σε αστυνομικά καθήκοντα έχει ξεκινήσει και στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.
Ο ΥΕΘΑ έχει διατάξει τη “διεξαγωγή αναγνωρίσεων με ελικόπτερα, την προσγείωση των ελικοπτέρων δίπλα στα χωριά και συνάντηση με κατοίκους μια έως τρεις φορές το μήνα”, ώστε να νιώθουν πιο ασφαλείς.
Σε μια τέτοια επιχείρηση, φαίνεται να πήγαινε και το μοιραίο ελικόπτερο Χιούι που κατέπεσε στο Σαραντάπορο.
Ο κ. Καμμένος είχε κάνει ένα ακόμα βήμα και είχε μιλήσει για συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αποτροπή από εγκληματικές ενέργειες. Είχε δηλώσει ότι έχουν προχωρήσει συζητήσεις με την Αστυνομία και το υπουργείο προστασίας του Πολίτη ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να βοηθήσουν με την παρουσία εναερίων μέσων στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, κάτι που μέχρι στιγμής κάνουν μόνο τα ελικόπτερα της Αστυνομίας.  Ακούστε τις δηλώσεις του

armynow.net
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...