Σάββατο, 15 Απριλίου 2017

Γιατί στην αγγλική η Θεία Λειτουργία, Αρχιεπίσκοπε Αμερικής;


Η γλώσσα συμβάλλει στην επιβίωση της Ομογένειας

Η συζήτηση για την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ και την ισορροπία που πρέπει να κρατηθεί ώστε να διατηρηθεί ο χαρακτήρας της ομογένειας όχι απλώς ως ορθόδοξης αλλά και ως ελληνικής είναι πολύ μεγάλη. Καλώς ή κακώς, ένας από τους βασικούς δεσμούς που συνδέουν τους ομογενείς και κυρίως κρατούν κοντά και τη δεύτερη και την τρίτη και την τέταρτη πλέον γενιά είναι και η Εκκλησία.

Όμως η Εκκλησία, και ιδιαίτερα η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, θα πρέπει να θυμάται ότι η ομογένεια δεν είναι απλώς πιστοί που γεμίζουν τα παγκάρια και ενισχύουν συγχρόνως το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτό που συνδέει την ομογένεια τελικά και συμβάλει στην επιβίωσή της είναι η γλώσσα.

Όταν η Εκκλησία είναι αυτή που υιοθετεί την αγγλική γλώσσα στη θεία λειτουργία και κλείνει λόγω οικονομικών προβλημάτων ελληνικά σχολεία, κάτι γίνεται λάθος. Βέβαια, πέραν των ταξιδιών που κάνει ο εκάστοτε υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό ή ο γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού (ναι, υπάρχει και τέτοιος στο μισθολόγιο του ΥΠΕΞ), κάποιος θα πρέπει να ασχοληθεί με τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής ομογένειας και τη διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής. Διαφορετικά, όχι μόνο δεν θα μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα αλλά θα χαθεί σταδιακά και ο δεσμός με την Ελλάδα και η ελληνική ταυτότητά τους.paron.gr

Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...