Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017

Η Κονιόρδου «αναβαθμίζει με δανεικά» την ανασκαφή της Αμφίπολης !


του Γιώργου Ροδάκογλου

«Σε πρώτη και άμεση προτεραιότητα να τεθεί το μνημείο της Αμφιπόλεως και για το λόγο αυτό η πολιτεία να μη ξεχάσει τον τύμβο Καστά» δηλώνει ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος σημειώνοντας,

«Υπάρχουν σπουδαία πράγματα εκεί, που έχουν να κάνουν με την ταυτότητα και τον πολιτισμό μας. Το μνημείο αυτό θα δοξάσει τη Μακεδονία και την Ελλάδα μας».

Και ενώ η έκκληση αυτή του Θεολόγου έγινε από άμβωνος, λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου σε συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την τριετή απουσία της κυβέρνησης από την ανασκαφή του τύμβου Καστά προέβη στην ακόλουθη δήλωση.

«Μόνο τα Ευρωπαϊκά προγράμματα μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη στην Αμφίπολη αφού το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει πόρους».

Η κυρία Κονιόρδου απάντησε σε όσες ερωτήσεις της τέθηκαν και δείχνει να τηρεί αποστάσεις από τους προκατόχους της Αριστείδη Μπαλτά και Νίκο Ξυδάκη ενώ απέδωσε εύσημα στις προσπάθειες του Απόστολου Τζιτζικώστα.

«Η συνεργασία με την Περιφέρεια είναι σημαντική γιατί μας δίνει την δυνατότητα να γίνει μία επανεκκίνηση της ανασκαφής και της στήριξης και της διαμόρφωσης του χώρου. Για εμάς είναι μία προτεραιότητα η Αμφίπολη όπως είναι και όλα τα μεγάλα μνημεία που υπάρχουν στην Ελλάδα».

Σε ερώτηση που αφορούσε την έλλειψη αστυνόμευσης στο μνημείο της Αμφίπολης απέφυγε να απαντήσει ωστόσο διευκρίνισε το λόγο για τον οποίο έως τώρα δεν το έχει επισκεφθεί.

«Υπήρχαν αναγκαιότητες να βρεθώ αλλού. Πρόθεσή μας είναι να επισκεφθώ το μνημείο της Αμφίπολης σε ένα χρόνο που θα του ανήκει. Θα οριστεί ημερομηνία που θα πάμε ειδικά για αυτό το μνημείο».

Η υπουργός δεν απέκλεισε το γεγονός, η επίσκεψη αυτή να γίνει παράλληλα με του πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά από πρόταση της.

Eρωτηθείσα για τις τεταμένες σχέσεις που φημολογείται ότι έχει με την Γ.Γ Μαρία Βλαζάκη του Υπουργείου διευκρίνισε «Οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές».

Για τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν για τον τάφο της Αμφίπολης η Λυδία Κονιόρδου τόνισε ότι «Ετοιμάζονται οι μελέτες ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία .

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με την Υπουργό Πολιτισμού ξεκαθάρισε, «όσο βρίσκομαι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα υπάρξει κυβέρνηση που θα μπορέσει να αγνοήσει το μνημείο στην Αμφίπολη'. Εμείς ως ΠΚΜ ήδη κατευθύνουμε 1 εκατομμύριο ευρώ από διασυνοριακά προγράμματα και άλλο 1,5 εκατομμύριο ευρώ από τον νέο ΕΣΠΑ προκειμένου να υποστηρίξουμε την μοναδικότητα της Αμφίπολης σε ολόκληρο τον κόσμο».

Στο μεταξύ οι επιστήμονες της ανασκαφής από την πλευρά τους έχουν προχωρήσει σε πολύ σημαντικό βαθμό στην ανάλυση των δεδομένων που αφορούν τόσο τις ηλεκτρικές τομογραφίες του τύμβου Καστά όσο και των ηλεκτρικών τομογραφιών των σημείων εντός του μνημείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα έως τώρα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και για το λόγο αυτό επίκειται συνάντηση του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα με τον αρχιτέκτονα της ανασκαφής Μιχάλη Λεφαντζή. Πιθανότατα θα κληθούν και οι καθηγητές του ΑΠΘ Γρηγόρης Τσόκας και Σπύρος Παυλίδης.
thousandnews.gr 
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...