Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017

Ασπιρίνη: Για ποιες μορφές καρκίνου μειώνει τον κίνδυνο και πόσο


Ασπιρίνη: Για ποιες μορφές καρκίνου μειώνει τον κίνδυνο και πόσο

Η καθημερινή λήψη μικρής δοσολογίας ασπιρίνης μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από διάφορες μορφές καρκίνου.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μεγάλη αμερικανική μελέτη η οποία βασίστηκε σε στοιχεία για περισσότερους από 130.000 επαγγελματίες υγείας που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για 32 χρόνια.

Σχεδόν 13.000 άτομα απεβίωσαν από καρκίνο τα επόμενα χρόνια, αλλά ο κίνδυνος θανάτου ήταν μικρότερος για όσους έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη.

Οι συμμετέχοντες είχαν ερωτηθεί για την χρήση ασπιρίνης στην αρχή και στη συνέχεια κάθε δύο χρόνια.

Η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρήθηκε στον καρκίνο του παχέος εντέρου, με τους χρήστες ασπιρίνης να έχουν 30% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο.

Επίσης, οι γυναίκες που έπαιρναν ασπιρίνη είχαν 11% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού, ενώ οι άνδρες 23% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του προστάτη και 14% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα.

Όπως δήλωσε ο Δρ Έρνεστ Χοκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και το Αντικαρκινικό Κέντρο «M.D. Anderson» στο Χιούστον, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από διάφορες μορφές καρκίνου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθένας θα πρέπει να ξεκινήσει να παίρνει ασπιρίνη για να γλιτώσει από τον καρκίνο.

Όπως διευκρίνισε, η ασπιρίνη ενέχει κινδύνους, όπως γαστρεντερική αιμορραγία και αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η χαμηλή δόση ασπιρίνης (81 mg/ημέρα) θα πρέπει να χορηγείται μόνο σε άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο τα επόμενα δέκα χρόνια.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα του Καρκίνου, στην Ουάσινγκτον.
onmed.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...