Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017

Η "σφαγή των αμνών" λόγω Πάσχα στην Κρήτη..και το ξενόφερτο σούβλισμα



Σφαγή αρνιών στην Κρήτη το 1955

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα θυμούνται πως τέτοιες ημέρες στα χωριά είχαμε τη σφαγή αρνιών και κατσικιών, το κρέας των οποίων αποτελούσε βασική πρώτη ύλη για το πασχαλινό τραπέζι.

Τότε δεν υπήρχε απαγόρευση της σφαγής ζώων εκτός σφαγείων, κι έτσι κάθε γειτονιά μετατρέπονταν σε αυτοσχέδιο τόπο σφαγής των ζώων, στην οποία συμμετείχαν συγγενείς και φίλοι.

Προετοιμασία για το Πάσχα, Κρήτη 1955

Το σούβλισμα του αρνιού δεν αποτελούσε, εξάλλου,  κατά το παρελθόν κομμάτι της παράδοσης του Πάσχα για τους Κρητικούς.

Μπορεί να έσφαζαν αυτές τις ημέρες αρνιά και κατσίκια, όμως τα μαγείρευαν με άλλους τρόπους, κι όχι στη σούβλα.

Κυρίως στο πασχαλινό τραπέζι των Κρητικών έβρισκε κανείς αρνί ή κατσίκι κατσαρόλας αυγολέμνο ή κοκκινιστό, κάποιες φορές συνοδεία αγκινάρας αλλά όχι σουβλιστό.

Η συνήθεια του να σουβλίζουμε αμνοερίφια είναι ξενόφερτη, ήλθε στα μέρη μας από άλλες περιοχές της χώρας ενώ γενικότερα η σφαγή τους θεωρείται έθιμο εβραϊκό.

Κρήτη 1955
Το Πάσχα είναι ιερή γιορτή των Εβραίων καθώς τους θυμίζει την έξοδο από την Αιγυπτιακή δουλεία.Οι Εβραίοι ποιμένες για να ευχαριστήσουν το Θεό για την απελευθέρωση τους θυσίαζαν αρνιά.

Όταν οι Χριστιανοί, καθιέρωσαν το Πάσχα ως δική τους γιορτή πήραν μαζί και το έθιμο της σφαγής αρνιού



e-storieskritis
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...