Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017

ΑΝΟΙΧΤΗ-ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αξιότιμοι κύριοι,

Σε συνέχεια του 2ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου για τη ΝΑ Μεσόγειο, στέλνουμε την παρούσα ανοιχτή επιστολή ώστε να ενισχύσουμε την άμεση θέσπιση της Ελληνικής ΑΟΖ, που είναι μια μονομερής ενέργεια και ήταν επίσης ένα από τα συμπεράσματα και αυτής της διοργάνωσης. Το συνέδριο αυτό, διοργανώθηκε από την Επαγγελματική και Επιστημονική Ένωση Τεχνολόγων Μηχανικών με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και τη συνεργασία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης. Εστήριξαν επίσης: Η Ιερά αρχιεπισκοπή Κρήτης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, Τα Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ, ο Παγκρήτιος Σύλλογος Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Στόχος του Συνεδρίου αυτού ήταν η ανάδειξη γρήγορων επενδύσεων νοτίως στην ΑΟΖ της Κρήτης και η άμεση θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε από την Εταιρεία Διαχείρισης Ελληνικών Υδρογονανθράκων η Απόφαση της να επεκτείνει το δίκτυο των σεισμικών ερευνών νοτίως της Κρήτης, για τη δημιουργία ενός ελκυστικού πακέτου για τις μεγάλες πετρελαϊκές Εταιρίες. Είδαμε επίσης, την μονογραφή της σύμβασης μίσθωσης για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο block 2(της μη θεσμοθετημένης έως τώρα ελληνικής ΑΟΖ). Αυτά σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα για το EuroAsia Interconnector, τον αγωγό φυσικού αερίου East Med και την πρόθεση σας για νέο διαγωνισμό στα θαλάσσια blocks της ελληνικής ΑΟΖ καθιστούν αδιανόητο να μην γίνει άμεσα η θέσπιση.

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ορίζεται από το Δίκαιο της Θάλασσας ως μία από τις θαλάσσιες ζώνες κατά την οποία τα Κράτη έχουν την αποκλειστική εκμετάλλευση έμβιων και άβιων πόρων της θάλασσας. Η Ελλάδα δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα θέσπιση ΑΟΖ ενώ έχει επικυρώσει το UNCLOS III από τις 21/7/1995. Όλα τα γειτονικά κράτη της Ελλάδας απέχουν λιγότερο από 400 ναυτικά μίλια. Άρα θα πρέπει να γίνει μονομερώς η θέσπιση της ΑΟΖ όπου είναι μια συνέχεια του Νόμου 2289/1995, όπως τροποποιήθηκε από τον 4001/2011. Στη συνέχεια θα πρέπει να προχωρήσει ξεχωριστά με το κάθε κράτος (χωρίς να είναι απαραίτητο να γίνει με όλα) σε διμερείς/τριμερείς συμφωνίες οριοθέτησης για να μπορέσει να την εκμεταλλευτεί.

Τα χρονικά περιθώρια σε χιλιοστά, που έχουν δημιουργηθεί λόγω των επί σειρά ετών καθυστερήσεων στενεύουν πλέον, και το κόστος της καθυστέρησης μπορεί να είναι εξαιρετικά ζημιογόνο σε πολλά επίπεδα. Γνωρίζουμε επίσης ότι και να μην υπήρχε θέμα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, θα ήταν και πάλι ένα μείζον ζήτημα για λόγους κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και εκμετάλλευσης άλλων οικονομικών πόρων που προκύπτουν από αυτή.

Η Ελληνική Κυβέρνηση είχε ζητήσει την επίσημη στήριξη του Ελληνικού Λαού για ένα δημοψήφισμα που έκρινε και εκρίθηκε. Επικαλούμενη λοιπόν το δημοκρατικό πνεύμα και το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης ζητάμε μετά το πέρας των αργιών και της Αναστάσεως την έναρξη των διαδικασιών γι’ αυτή την Απόφαση. Είναι ένα ζήτημα που έχει αναλυθεί από πολλούς αναλυτές και με πολλούς τρόπους. Πλέον η εθνική συνεννόηση του αυτονόητου και της υψηλής στρατηγικής πρέπει να επικυρωθεί από την Ελληνική Βουλή.

Σας επισυνάπτουμε Υπόδειγμα Νόμου περί ανακήρυξης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελληνικής Δημοκρατίας, από το Στρατηγικό Σύμβουλο Νίκο Λυγερό, που ήταν και ένας από τους ομιλητές του Συνεδρίου.

Το επόμενο διάστημα θα διοργανωθεί στη νότια Κρήτη ειδικό Master class που θα αναλυθούν οι σχέσεις, τα μαθηματικά και τα νομικά μοντέλα για την οριοθέτηση ΑΟΖ Κρήτης-Λιβύης. Το υλικό θα σας σταλεί για να ενισχύσει τις διαπραγματεύσεις με τη Χώρα αυτή.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης δια του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Ειρηναίου που τίμησε με την παρουσία του το Συνέδριο αυτό, προσυπογράφει για παραίνεση προς όφελος του Κρητικού λαού και της χώρας.

Με εκτίμηση,

Στέλιος Βεϊσάκης                                           Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος
Υπεύθυνος Οργάνωσης                             † Ὁ Κρήτης Εἰρηναῖος
και Επικοινωνίας Συνεδρίου
Μέλος EETEM                                                    
Μέλος SPE
 

Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...