Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017

Οκτώ βότανα και φυτά που κάνουν θαύματα στην υγεία


Όταν προτείνουμε λύσεις για υγιεινή διατροφή συνήθως εστιάζουμε στα φρούτα και τα λαχανικά και παραβλέπουμε τα βότανα.

Και όμως τα βότανα και τα αρτυματικά φυτά δεν χαρίζουν μόνο ιδιαίτερη γεύση στα πιάτα μας, υποκαθιστώντας συχνά το αλάτι και τη ζάχαρη, αλλά προσφέρουν και σημαντικά οφέλη στον οργανισμό.

Πολλά βότανα περιέχουν πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, μειώνουν τις κυτταρικές φλεγμονές, διατηρούν σε ισορροπία τα μικρόβια στην πεπτική οδό, χαρίζουν μακροζωία και λειτουργούν ως καταπραϋντικά.

Οκτώ από αυτά είναι τα εξής:

Κόλιανδρος ή κορίανδρος

Ο κόλιανδρος είναι πλούσιος σε βιταμίνη K, δυναμώνει τα οστά και συμβάλλει στην πήξη του αίματος. Τα φύλλα του φρέσκου κόλιανδρου έχουν και αντιβακτηριδιακή δράση κατά της σαλμονέλας. Το έλαιο στα φύλλα του επιβραδύνει την οξείδωση άλλων τροφίμων και λειτουργεί ως συντηρητικό. Τέλος, μελετώνται οι ιδιότητες του κόλιανδρου στον καθαρισμό του νερού και στην απομάκρυνση του μολύβδου από τον οργανισμό.

Όταν χρησιμοποιείται τον κόλιανδρο στη μαγειρική χρησιμοποιήστε τόσο τα στελέχη όσο και τα φύλλα, διότι δίνουν έντονο άρωμα. Το βότανο αυτό χρησιμοποιείται στην ινδική κουζίνα, ως άρτυμα στα φασόλια, τις φακές και το ρύζι, μπαίνει στις πράσινες σαλάτες, αλλά γίνεται και σάλτσα πέστο.

Θυμάρι

Το θυμάρι είναι μικρό, αλλά θαυματουργό. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι καταπολεμά την αντίσταση ορισμένων βακτηρίων σε αντιβιοτικά όπως η πενικιλίνη. Χρησιμοποιείται στην πρακτική ιατρική στις φλεγμονές του αναπνευστικού και το τσάι του μαλακώνει τον βήχα. Το θυμάρι περιέχει πάρα πολλά αντιοξειδωτικά και χημικές ουσίες που είτε αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων είτε καθαρίζουν τα βακτήρια στα τρόφιμα. Για αυτό ακριβώς είναι καλό να προσθέτουμε θυμάρι στις πράσινες σαλάτες.

Το θυμάρι είναι άριστη πηγή βιταμινών C και A, ινών, αλλά και μετάλλων όπως ο σίδηρος και το μαγγάνιο.

Δενδρολίβανο

Το δενδρολίβανο χρησιμοποιείται ευρέως στη μεσογειακή διατροφή. Περιέχει καρνοσίνη, ένα χημικό με αντικαρκινική δράση. Το δενδρολίβανο βελτιώνει τη διάθεση και τη μνήμη, καταπραΰνει τον πόνο, όπως αυτός των ημικρανιών και τη δυσπεψία και έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Επίσης, χαρίζει ωραία αναπνοή και ενισχύει την τριχοφυΐα της κεφαλής.



Δείτε και το σχετικό βίντεο από EPIKAIRA NEA:


Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...