Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

H ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει: Κλειδώνουν μηχανήματα εκατομμυρίων με λουκέτα των 2 ευρώ!


Χωρίς φύλαξη είναι πολλά νοσοκομεία και όλα τα Κέντρα Υγείας, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ τα νοσοκομεία φυλάσσονται από τέσσερις κατηγορίες υπαλλήλων:

- Ειδικό Προσωπικό Ασφαλείας του Ν.1339/83 που προσλαμβάνεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και διατίθενται στα Νοσοκομεία σε οργανικές θέσεις

- ΔΕ Προσωπικό Ασφαλείας που παρακολούθησαν σεμινάρια στην Ελληνική Αστυνομία.

Οι δύο κατηγορίες του προσωπικού αυτού, σημειώνει, είναι ελάχιστοι στα Νοσοκομεία (περίπου 400).

- Προσωπικό φύλαξης μέσω ιδιωτικών εταιρειών (εργολάβοι) που δεν τηρούν τις συμβατικές υποχρεώσεις. Φέρνουν λιγότερους security από ό,τι προβλέπουν οι συμβάσεις που υπογράφουν με τα Νοσοκομεί.

- Προσωπικό φύλαξης που βρίσκεται σε διαδικασία πρόσληψης από τα Νοσοκομεία, με συμβάσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την ομοσπονδία, η φύλαξη στα Νοσοκομεία είναι πλημμελής, επειδή μειώθηκαν οι κωδικοί των προϋπολογισμών τους, κατά 50% τα τελευταία επτά χρόνια. Ειδικότερα, επισημαίνει ότι πολλά Κέντρα Υγείας, κλείνουν το μεσημέρι λόγω έλλειψης Ιατρών και Προσωπικού (Πρέβεζα, Ηλεία, Καρπενήσι, Ιτέα κ.α.).

Καταγγέλλει πως σε αυτές τις περιπτώσεις οι κλέφτες με φορτηγό μπορούν να το σηκώσουν όλο. Μέσα στα Κέντρα Υγείας υπάρχουν ολοκαίνουργια Ιατρικά μηχανήματα, που δεν έχουν λειτουργήσει ποτέ λόγω έλλειψης προσωπικού: Οδοντιατρικά, Ακτινολογικά, Μικροβιολογικά ιατρικά μηχανήματα εκατομμυρίων ευρώ, εντελώς καινούργια και αφύλακτα.

Αναφέρει ακόμη πως τα νοσοκομεία διαθέτουν μηδενικό μπάτζετ για τεχνική υποστήριξη: Οι κωδικοί των προϋπολογισμών για την συντήρηση, ανανέωση της υλικοτεχνικής υποδομής είναι μηδενικοί, οι κλειδαριές είναι της πλάκας και ανοίγουν με όλα τα κλειδιά. Χαλάνε οι πόρτες και τοποθετούνται λουκέτα των 2 ευρώ για να κλειδώνουν μηχανήματα εκατομμυρίων ευρώ.

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι τα ιατρικά μηχανήματα που εκλάπησαν δεν θα αντικατασταθούν, επειδή τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα, με αποτέλεσμα η ταλαιπωρία των πολιτών να μεγαλώσει.

Εκτιμά πως η οδός στην οποία θα στραφούν οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων για αντικατάσταση των μηχανημάτων είναι σε Ιδρύματα για δωρεές ή στη φιλανθρωπία. Επισημαίνει μάλιστα πως οι καταγραφές συμβάντων από επικίνδυνα στοιχεία ή κλέφτες είναι καθημερινές.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται ενδεικτικά σε νοσοκομεία σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη φύλαξη.

Αναλυτικά τα στοιχεία όπως τα έδωσε στη δημοσιότητα:

ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ: (670 κλίνες) Έξι άτομα μόνιμο προσωπικό φύλαξης. Τρία άτομα σε αλλότρια καθήκοντα. Το προσωπικό της ασφάλειας καλύπτει μόνο τη μία πύλη σε κυκλικό ωράριο, ενώ τη δεύτερη πύλη στο άλλο πενταόροφο κτίριο του νοσοκομείου μόνο πρωί, με αποτέλεσμα να κλειδώνει η κεντρική είσοδος του κτιρίου που είναι κι έξοδος κινδύνου. Οι άλλες τέσσερεις είσοδοι μένουν αφύλακτες. Δεν υπάρχει προσωπικό ασφάλειας για τις κλινικές, τους λοιπούς χώρους, και για τις εφημερίες με προσελεύσεις 1000 ασθενών με συνoδά μέλη. Το προσωπικό και ειδικότερα το νοσηλευτικό, το απόγευμα και τη νύχτα, έχει ν΄ αντιμετωπίσει συνοδούς-επισκεπτήριο ενώ κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα, λόγω του ότι κάνει μόνος ωράριο και κυκλοφορούν ελεύθερα χρήστες, άστεγοι, κ.ά (λόγω και των ΟΚΑΝΑ) σε όλο το νοσοκομείο. Κινδυνεύουν και οι ασθενείς, ενώ καταγράφονται καθημερινά πάρα πολλές κλοπές ασθενών και προσωπικού.

ΠΓΝΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: (700 κλίνες) Τρεις μόνιμοι υπάλληλοι ασφάλεια, τρεις θυρωροί και 12 υπάλληλοι ιδιωτικοί security. Τους έξι παραπάνω υπάλληλους τους μετέφερε η διοίκηση στο διασυνδεόμενο νοσοκομείο Δερματολογικών παθήσεων, με αποτέλεσμα να κλείνει μετά το μεσημέρι η μία από τις δύο μεγάλες κεντρικές πύλες του νοσοκομείου, που βρίσκονται σε πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Τονίζεται ότι το Ιπποκράτειο αποτελείται από πέντε μεμονωμένα κτίρια με αφύλακτες εισόδους, στεγάζει και ΟΚΑΝΑ, με αποτέλεσμα η υπάρχουσα ιδιωτική ασφάλεια να μην αρκεί για τη φύλαξη και κάλυψη του προσωπικού, ασθενών και των εφημεριών με προσέλευση ασθενών πάνω από 1000 άτομα με συνοδούς.

ΠΓΝΘ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: Ιδιωτική ασφάλεια, στην πύλη μόνο το πρωί και σε 8 εφημερίες το μήνα απόγευμα και νύχτα. Το νοσοκομείο δεν φυλάσσεται, στις κλινικές και λοιπούς χώρους.

ΓΝΘ. ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ: Την πύλη καλύπτουν με αλλότρια καθήκοντα 1 τηλεφωνητής, 2 βοηθοί θαλάμου κι 1 φύλακας. Το νοσοκομείο δεν φυλάσσεται, στις κλινικές και λοιπούς χώρους.

ΓΝΘ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: Η πύλη μόνο φυλάσσεται από ιδιωτική ασφάλεια ανά 12ωρο, με κάλυψη και του τηλεφωνικού κέντρου καμία κάλυψη στις εφημερίες. Το νοσοκομείο δεν φυλάσσεται, στις κλινικές και λοιπούς χώρους.

ΓΝΘ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Η ασφάλεια και φύλαξη του νοσοκομείου είναι πλημμελείς με τον υπάρχοντα αριθμό υπαλλήλων ιδιωτικής ασφάλειας, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις εφημερίες με προσέλευση άνω των 1300 ασθενών και συνοδών.

ΓΝ ΣΕΡΡΩΝ: Τρεις μόνο φύλακες με συμβάσεις εργασίας. Το νοσοκομείο δεν φυλάσσεται.

ΓΝ ΝΑΟΥΣΑΣ: Κανένας υπάλληλος για τη φύλαξη του Νοσοκομείου.

ΓΝ ΚΙΛΚΙΣ- ΓΝ ΓΟΥΜΕΝΙΣΑΣ: Κανένας υπάλληλος για τη φύλαξη των Νοσοκομείων. Ειδικά με τις ιδιαιτερότητες στην παραμεθόρια περιοχή που βρίσκονται και τους πρόσφυγες ή μετανάστες.

ΓΝ ΒΕΡΟΙΑΣ: Δύο μόνο θυρωροί. Το νοσοκομείο δεν φυλάσσεται, στις κλινικές και λοιπούς χώρους.

Κ. ΥΓΕΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ - ΣΕΡΡΩΝ: Χωρίς φύλαξη, βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, με κίνδυνο για το προσωπικό που κάνει νύχτες 1 στο ωράριο.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ: Τα προβλήματα είναι σε όλα τα νοσοκομεία σχεδόν ίδια με ό,τι αναφέρθηκε για το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ «Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ»: Υπηρετούν 6 άτομα- δυσκολία κάλυψης βαρδιών ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Υπηρετούν 10 άτομα (5 μόνιμοι-5 συνεργείου)- Δυσκολία κάλυψης βαρδιών αφού εκτός της εσωτερικής φύλαξης υπάρχουν 2 πύλες εισόδου στο Νοσοκομείο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ: Δεν υπάρχει εντελώς φύλαξη – μπάτε σκύλοι αλέστε.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΟΛΑΩΝ: Δεν υπάρχει εντελώς φύλαξη – μπάτε σκύλοι αλέστε. Όποιος θέλει μπαίνει, όποιος θέλει βγαίνει.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ: Μόνιμα ακάλυπτη εντελώς η απογευματινή βάρδια. Συχνά φαινόμενα κλοπών σε προσωπικό και επιθέσεων (βίαια περιστατικά) σε γιατρούς και νοσηλεύτριες.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Νοσοκομείο με τόσες ιδιαιτερότητες δεν υπάρχει εντελώς φύλαξη. Έχει τρεις πύλες εισόδου, δεν υπάρχουν μπάρες στις δύο, και στη μία χρέη μόνο θυρωρού εκτελεί ένας ηλεκτρολόγος. Εσωτερικά δεν υπάρχει καμία κάλυψη-συχνές επιθέσεις από ασθενείς.

ΠΓΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Υπηρετούν ως ιδιωτικοί Security εννέα υπάλληλοι συν 1 για τα ρεπό, 2 τη νύχτα, πρόβλημα στη φύλαξη, αλλεπάλληλες κλεψιές σε ΙΧ και μηχανάκια.

ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Υπηρετούν μόνο τη νύχτα δηλαδή 11-7 το πρωί, προβλήματα βίας καθώς και κλεψίματα στους ασθενείς. Ανεπαρκής η φύλαξη.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Δεν υπάρχει φύλαξ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Υπάρχει φύλαξη αλλά δεν επαρκεί.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Υπάρχει φύλαξη αλλά μόνο στα ΤΕΠ. Προβλήματα πολλά.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ: Δεν υπάρχει φύλαξη.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Δεν υπάρχει φύλαξη.

Γ.Ν.ΔΡΑΜΑ: Δεν έχει φύλαξη, έχει βγει προκήρυξη.

Γ.Ν. ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ: Καθόλου φύλαξη, μόνο κάποιες ημέρες βράδυ.

Γ.Ν. ΚΥΜΗΣ: Δεν υπάρχει φύλαξη.

Γ.Ν. ΚΑΡΥΣΤΟΥ: Δεν υπάρχει φύλαξη.

Γ.Ν. ΘΗΒΑΣ: Δεν υπάρχει φύλαξη.

Γ.Ν. ΑΜΦΙΣΣΑΣ: Δεν υπάρχει φύλαξη.

Γ.Ν. ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ: Δεν υπάρχει φύλαξη.

Γ.Ν. ΛΑΜΙΑΣ: Ελλιπής φύλαξη, λόγω μείωσης προϋπολογισμού.

Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ: Ελλιπής φύλαξη.

Γ.Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Ελλιπής φύλαξη.

Γ.Ν. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ: Δεν υπάρχει φύλαξη.onmed.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...