Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017

Θες να αγοράσεις τον ΔΕΣΦΑ; - Κανένα πρόβλημα, αρκεί να μην είσαι Ρώσος


Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Κι όμως μέσα στην κατήφεια της κάκιστης συμφωνίας που έκλεισε η κυβέρνηση με τους δανειστές πέρασε στα «ψιλά» ένας βασικός όρος που δείχνει ότι η Ελλάδα δεν είναι κυρίαρχο κράτος:

Δεν μπορεί να προχωρήσει στην ουσία σε ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ που να περιλαμβάνει ρωσική εταιρεία. Όλες οι ενδιαφερόμενες εταιρείες πρέπει να είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου ή να βρίσκονται σε σύμπραξη με εταιρείες που ανήκουν σε αυτό το δίκτυο. Αυτό βέβαια ίσχυε σε γενικές γραμμές και από πρίν λόγω προηγούμενων μνημονίων αλλά τώρα όμως διευρύνεται ακόμα περισσότερο.

Στις 19.06.2017 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, παρουσίασε στη Βουλή τροπολογία που αφορά τον ΔΕΣΦΑ αφορά το φάσμα των εταιρειών που μπορούν να λάβουν μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 66% της εταιρείας.

Ο Νόμος που ισχύει σήμερα θέτει ως περιορισμό οι ενδιαφερόμενες εταιρείες να είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου ή να βρίσκονται σε σύμπραξη με εταιρείες που ανήκουν σε αυτό το δίκτυο.

Η τροπολογία διευρύνει την έννοια του μέλους, επεκτείνοντας την ιδιότητα και στις μητρικές, θυγατρικές ή θυγατρικές της ίδιας μητρικής που έχει η εταιρεία που συμμετέχει στο ΕΔΔΣΜΦ.

Σύμφωνα με αυτή την τροπολογία λοιπόν, δικαίωμα συμμετοχής στο διεθνή διαγωνισμό που θα διενεργηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση και μεταβίβαση των μετοχών που κατέχει η ΔΕΠΑ επί του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΣΦΑ, θα μπορούν να έχουν στο εξής εκτός από τους πιστοποιημένους Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς και τις κοινοπραξίες που προβλέπεται ήδη και:

- Νομικά πρόσωπα που ελέγχονται αποκλειστικά από πιστοποιημένο Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς

ή έχουν τον άμεσο αποκλειστικό έλεγχο τέτοιου Διαχειριστή Συστήματος

ή ελέγχονται αποκλειστικά από νομικό πρόσωπο που έχει τον άμεσο αποκλειστικό έλεγχο τέτοιου Διαχειριστή Συστήματος.

Αυτό με λίγα λόγια αποκλείει οποιαδήποτε εξωευρωπαϊκή κίνηση για ιδιωτικοποίηση στην ενέργεια. Φυσικά αυτό δεν έγινε για εταιρείες από το Μαλάουϊ, ούτε από τη Νότια Αφρική αλλά για τις ρωσικές εταιρείες.el.gr 
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...