Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

ΤΑ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣΗ λατρεία του Ασκληπιού στην Κρήτη ήταν σημαντική και στο όνομα του θεραπευτή Θεού είχαν φτιαχτεί Ιερά που η φήμη τους είχε εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στις ακτές της Βόρειας Αφρικής- όχι μόνο σαν χώροι λατρείας, αλλά και σαν κέντρα θεραπείας.
Το γνωστότερο Κρητικό Ασκληπιείο βρισκόταν στα νότια του νησιού, στην πόλη Λεβήν ( σημερινός Λέντας). Χτίστηκε τον 4ο αιώνα π.κ.ε., με πρότυπο το Ασκληπιείο της Επιδαύρου. Η τοποθεσία επιλέχτηκε σοφά- το Ιερό χτίστηκε πάνω σε μια ιαματική πηγή, πολύ κοντά στη θάλασσα. Εκεί λατρευόντουσαν ο Ασκληπιός και η Υγεία. Παράλληλα,το Ιερό λειτουργούσε και σαν υδροθεραπευτήριο, κέντρο φυσιοθεραπείας και ψυχιατρείο. Απέκτησε μεγάλη φήμη και το επισκέπτονταν πιστοί από όλη την Ελλάδα και τη Λιβύη. Το Ιερό λειτούργησε μέχρι και τον 5ο αιώνα μ.κ.ε. Εκείνη την περίοδο, οι χριστιανοί το κατέστρεψαν και χρησιμοποίησαν τα κομμάτια του Ιερού για να χτίσουν τις δικές τους εκκλησίες.

Τμήματα του Ιερού. Δίπλα στο χώρο, υπήρχαν ξενώνες για τους ασθενείς και τους συνοδούς τους. 


Σήμερα, ο επισκέπτης του Λέντα μπορεί να δει ό,τι έχει απομείνει από το φημισμένο Ιερό. Έχουν σωθεί δυο μαρμάρινοι λευκοί κίονες, οι τοίχοι και μια μαρμάρινη βάση πάνω στην οποία υπήρχαν τα αγάλματα του Ασκληπιού και της Υγείας. Τα ίδια τα αγάλματα καταστράφηκαν πριν μερικές δεκαετίες από χωρικούς που έψαχναν για θησαυρό... Έχει επίσης βρεθεί και μια κρήνη, η οποία κάλυπτε την ιαματική πηγή του Ιερού και θεωρείται το αρχαιότερο κομμάτι του. Στη δυτική στοά του Ναού, βρέθηκε ένα ψηφιδωτό  που έκρυβε ένα υπόγειο θησαυροφυλάκιο. Ο χώρος αυτός είχε συληθεί πιθανόν από τα πρωτοβυζαντινά χρόνια- σύμφωνα με επιγραφή που βρέθηκε, εκεί φυλάσσονταν όλα τα αφιερώματα των πιστών στους Θεούς.


Το μωσαϊκό του Ιερού στη Λεβήνα. Οι όμορφές παραστάσεις προστάτευαν τον υπόγειο χώρο που φυλάσσονταν τα πολύτιμα αφιερώματα των πιστών. 

'Αλλο ένα φημισμένο Ασκληπιείο, της ίδιας εποχής με της Λεβήνας,  βρισκόταν στην πόλη Λισσό, στη νότια ακτή της Δυτικής Κρήτης( κοντά στη σημερινή Σούγια).


Το δάπεδο του Ασκληπιείου της Λισσού. 


Το ιαματικό νερό της περιοχής- το οποίο πηγάζει ακόμα- έγινε αφορμή να χτιστεί ένα λαμπρό Ιερό του Ασκληπιού. Το Ιερό καταστράφηκε από μεγάλο σεισμό και καταπλακώθηκε από βράχους. Σε ανασκαφές που έγιναν,βρέθηκαν είκοσι αγάλματα- προσφορές από ασθενείς και θεραπευμένους πιστούς. Σε κανένα άλλο μέρος της Κρήτης δεν έχουν βρεθεί τόσα πολλά αγάλματα, με εξαίρεση τη Γόρτυνα.  Επίσης βρέθηκε και ένα χρυσό φίδι, σύμβολο του Θεού. Από το κτίριο του Ιερού έχουν σωθεί ένα μωσαϊκό δάπεδο, κάποιες κολώνες και τμήματα της τοιχοδομής.


Εξωτερική άποψη του Ιερού με κομμάτια τοιχοδομής.

Τα Ασκληπιεία της Κρήτης και όλου του Ελλαδικού χώρου, δείχνουν πώς οι πρόγονοί μας είχαν εξελιχθεί στον τομέα της Ιατρικής και της θεραπείας σώματος και ψυχής.
ΠΗΓΗ
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...