Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί την Τουρκία: Σεβαστείτε την Αγιά Σοφία


ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΝΑΟ – ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ

Αυστηρό μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Τουρκία μετά την προκλητική κίνηση της ανάγνωσης του Κορανίου μέσα στον ναό-σύμβολο του Ελληνισμού!

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί την Αγιά Σοφιά με έναν τρόπο που διατηρεί τις παραδόσεις και την περίπλοκη ιστορία της έστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δια του εκπροσώπου του το βράδυ της Πέμπτης (22/06) λίγες ώρες μετά την απίστευτη πρόκληση μέσα στο σύμβολο της Ορθοδοξίας.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Heather Nauert ερωτώμενη για τη θέση της αμερικανικής διπλωματίας στην προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, απάντησε: «Η Αγιά Σοφιά είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας, το καταλαβαίνουμε και το σεβόμαστε αυτό. Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγιά Σοφιά με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοσή της και την πολύπλοκη ιστορία της».

Την Τετάρτη (21/06) παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας, τελέστηκε μέσα στην Αγία Σοφία τελετή στην οποία αναγνώστηκε το Κοράνι.

Η τελετή έγινε με αφορμή τη νύχτα του Καντίρ κατά την οποία οι Μουσουλμάνοι γιορτάζουν την αποκάλυψη των πρώτων στίχων του Κορανίου από τον προφήτη Μωάμεθ. Μάλιστα, την πρόκληση έκανε ακόμα μεγαλύτερη το γεγονός ότι η τελετή μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.

Δείτε το βίντεο με την προκλητική τελετή μέσα στην Αγία ΣοφίαΑθήνα: Η Τουρκία να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας

Λίγες ώρες μετά τη νέα τουρκική πρόκληση, η Αθήνα καταδίκασε την τελετή, καλώντας την Τουρκία να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε στη γείτονα χώρα ότι η Αγία Σοφία είναι «ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά» καθώς και ότι ενέργειες όπως αυτή «προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει».

Παράλληλα, το ΥΠΕΞ έκανε λόγο για μια «καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών» και κάλεσε την Τουρκία «να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Καταδικάζουμε την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας εντός της Αγίας Σοφίας, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.

Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος, μέσω της ανάγνωσης του κορανίου, της τέλεσης προσευχής και σειράς άλλων ενεργειών, προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει.

Πρόκειται για μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών και όσων τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, η οποία σημειώνεται σε μία περίοδο που θα έπρεπε να προάγεται αντί να υπονομεύεται ο διαθρησκειακός διάλογος.

Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου».
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι προκαλούν

Αυτή, όμως δεν ήταν η πρώτη φορά που η Τουρκία προχωρά σε μία τόσο προκλητική κίνηση, καθώς τον Ιούνιο του 2016 και με αφορμή το Ραμαζάνι είχε προγραμματιστεί για τις 29 μέρες που διαρκεί η μουσουλμανική εορτή η ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας η οποία μάλιστα θα μεταδίδονταν ζωντανά από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Diyaet στο πλαίσιο ενός τηλεοπτικού προγράμματος με τίτλο ««Αγία Σοφία – Χρόνος Ευλογίας».newsbomb.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...