Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017

Και ξαφνικά… Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας


Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν την Πέμπτη για τη δημιουργία ενός Eυρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, υιοθετώντας τις προτάσεις που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τις διευκρινήσεις που έδωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, όλα τα κράτη-μέλη θα συμφωνήσουν για τις δεσμεύσεις που μπορούν να αναλάβουν στον τομέα της άμυνας.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για να αναδείξει τη σημασία της συνεργασίας των κρατών-μελών, ανέφερε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν 178 είδη οπλικών συστημάτων, ενώ στις ΗΠΑ μόνο 30. Πρόσθεσε επίσης ότι «στην Ευρώπη οι αμυντικές δαπάνες αντιστοιχούν στο ήμισυ των αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ.

Την συμφωνία χαιρέτησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς το θέμα της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας ήταν πολύ ψηλα στην προεκλογική εκστρατεία του, κάτι όμως που ήταν πολύ υψηλά και στην πολιτική ατζέντα της κυρίας Μέρκελ, η οποία με πολύ σταθερά βήματα μεταφέρει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες το οικονομικό (και όχι μόνο) βάρος προστασίας της Γερμανίας, αφήνοντας τεράστια ερωτηματικά σχετικά με την προέλευση της απειλής που αισθάνεται η Γερμανία... Εκτός και εάν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας εξυπηρετήσει τελικά την στήριξη ενός στρατού που θα καλύπτει πλήρως τα συμφέροντα της Γερμανίας προς οποιονδήποτε απειλεί τη νέα Γερμανική Αυτοκρατορία...

ΥΓ: Το ότι ευρωπαίοι ηγέτες πείθονται στην στήριξη ενός τέτοιου Ταμείου, προφανώς είναι άμεσα συνδεδεμένο με την οικονομική κατάσταση των χωρών τους και την αόρατη -υπαρκτή όμως- απειλή της Γερμανίας να εγκαταλείψει την (πολιτική και οικονομική) "στήριξή" τους...
kostasxan.blogspot.gr 
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...