Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017

Κως 24 ώρες μετάΑποστολή: Νίκος Χριστοφάκης

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα μπαρ και οι καφετέριες δίπλα από το ερειπωμένο διώροφο που κατέρρευσε προκαλώντας τον θάνατο σε δύο νέους ανθρώπους και τον τραυματισμό σε δεκάδες άλλους. Πέρα όμως από αυτό το σημείο θλίψης για τους νεκρούς του σεισμού της Παρασκευής η πόλη της Κω αρχίζει σιγά σιγά να παίρνει τις «ανάσες» της.

Οι τουρίστες, ξένοι και Έλληνες, ξαναβγήκαν στους δρόμους, με τα πρώτα δειλά χαμόγελα, τα εστιατόρια γέμισαν, και η καλοκαιρινή καθημερινότητα συνεχίζεται, έστω και με προβλήματα. Την ίδια ώρα το λιμάνι, όπως φαίνεται, αρχίζει να λειτουργεί από αύριο το πρωί, ενώ οι μπουλντόζες καθαρίζουν με ταχύτητα τα συντρίμμια από τους δρόμους, επαναφέροντας σιγά σιγά μια εικόνα ομαλότητας.

Δείτε φωτογραφίες από τη ζωή στην πόλη, σχεδόν 24 ώρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου:Η πλειονότητα των κατοίκων και των τουριστών βρίσκονται ξανά στους δρόμους
Η πλειονότητα των κατοίκων και των τουριστών βρίσκονται ξανά στους δρόμους
Τα εστιατόρια γέμισαν και πάλι
Τα εστιατόρια γέμισαν και πάλι
Τουρίστες παρατηρούν τις καταστροφές που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος
Τουρίστες παρατηρούν τις καταστροφές που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος


Τα πιο παλιά κτήρια υπέστησαν καταστροφές
Τα πιο παλιά κτήρια υπέστησαν καταστροφές


Η πρόσβαση σε επικίνδυνους χώρους έχει αποκλειστεί
Η πρόσβαση σε επικίνδυνους χώρους έχει αποκλειστεί
Μια νεαρή τουρίστρια δεν μπορεί να κρύψει την έκπληξη της από τις ζημιές στον προβλήτα
Μια νεαρή τουρίστρια δεν μπορεί να κρύψει την έκπληξη της από τις ζημιές στον προβλήτα


Η νυχτερινή ζωή επανήλθε ήδη -αν και όχι παντού - στην κανονικότητα
Η νυχτερινή ζωή επανήλθε ήδη -αν και όχι παντού - στην κανονικότητα
Αισιόδοξα τα μηνύματα για τον τουρισμό - επαναλειτουργούν λιμάνια και αεροδρόμια

Η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά είναι σε άμεση συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία στο πλαίσιο του κυβερνητικού συντονισμού υπό τον Πρωθυπουργό για την επιχειρησιακή διαχείριση στην Κω. Το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ ήρθαν σε επαφή με τις Πρεσβείες και τα Γραφεία ΕΟΤ Εξωτερικού για την ενημέρωση των touroperators, των ταξιδιωτικών γραφείων, των αεροπορικών εταιρειών και των παραγόντων της τουριστικής βιομηχανίας του εξωτερικού.

H κατάσταση στην Κω έχει ομαλοποιηθεί και τις τελευταίες ώρες έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, συμπεριλαμβανομένης της εξέλιξης της τουριστικής κίνησης.

Επίσης, το Υπουργείο Τουρισμού είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τους τοπικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και με τους πανελλαδικούς φορείς, το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και την Ομοσπονδία των Συνδέσμων των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FEDHATTA) για την προώθηση των ενεργειών με στόχο την διευκόλυνση των επισκεπτών και την απρόσκοπτη εξέλιξη της τουριστικής κίνησης.

Οι ξενοδοχειακές και τουριστικές υποδομές λειτουργούν κανονικά και δεν επηρεάστηκαν λόγω της ισχυρής αντισεισμικής θωράκισής τους. Σημειώνεται ότι μετά και τις απαιτούμενες ενέργειες των συναρμόδιων Υπουργείων διασφαλίστηκε η ομαλή πρόσβαση στο νησί:

-Το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά και οι πτήσεις εξυπηρετούνται από και προς όλους τους διεθνείς προορισμούς

-Αποκαταστάθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά. Η κίνηση θα εξυπηρετείται προσωρινά μέσω του λιμανιού της Κεφάλου.

-Αποκαταστάθηκε η ενδοδωδεκανησιακή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία μέσω εναλλακτικής προβλήτας πλησίον του κεντρικού λιμένα της Κω.

-Αποκαταστάθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση των ημεροπλοίων από και προς τα τουρκικά παράλια, όπως και το σημείο ελέγχου ζώνης Σένγκεν, το οποίο έχει μεταφερθεί πλησίον του κεντρικού λιμένα της Κω.

Η Υπουργός Τουρισμού συνομίλησε με τα μέσα ενημέρωσης, μετά από έκκληση όλων των φορέων του τουριστικού κλάδου, της Περιφέρειας και των τοπικών αρχών του νησιού, προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειες προστασίας της εικόνας του νησιού διεθνώς. Επίσης, είναι σε διαρκή συνεργασία με τους φορείς του νησιού, την Ένωση Ξενοδόχων Κω, τον τοπικό σύνδεσμο των τουριστικών γραφείων, των τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και με την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, και έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες με τα εξής αποτελέσματα:

Τα προγράμματα των tour operators πραγματοποιούνται κανονικά. Διασφαλίστηκε επίσης η ομαλή εναλλαγή των προγραμμάτων στις αφίξεις και αναχωρήσεις επισκεπτών.

Η φιλοξενία των τουριστών πραγματοποιείται κανονικά στα δωμάτια των ξενοδοχείων που είχαν αρχικά επιλέξει. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις έως και την ολοκλήρωση των ελέγχων των τεχνικών κλιμακίων με πρωταρχικό γνώμονα την ασφάλεια, διασφαλίστηκε η μεταφορά και προσωρινή διαμονή και φιλοξενία που αφορούσε ελάχιστο αριθμό τουριστών.

Οι ξενοδόχοι και οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία αμέσως ακολούθησαν τις απαιτούμενες διαδικασίες και διασφάλισαν την καλύτερη δυνατή φροντίδα και φιλοξενία των επισκεπτών.

Ο μηχανισμός του Υπουργείου και του ΕΟΤ είναι σε πλήρη ετοιμότητα και οι προσπάθειες συνεχίζονται έως την πλήρη αποκατάσταση και επαναφορά στους κανονικούς ρυθμούς, ώστε οι τουρίστες να μπορούν να απολαύσουν απρόσκοπτα τις διακοπές τους.


zougla.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...