Τετάρτη, 5 Ιουλίου 2017

Ρήγμα στα προσωπικά δεδομένα.


Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα γνωμοδότησε ομόφωνα ότι η υπουργική απόφαση για τη χρήση POS (πληρωμή με κάρτα) «δεν έχει εφαρμογή στους δικηγόρους, οι λήπτες των υπηρεσιών των οποίων δεν είναι "καταναλωτές" που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου 4446/2016», ανεξάρτητα εάν η υποχρέωση τοποθέτησης POS στα δικηγορικά γραφεία δεν έρχεται σε αντίθεση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων.
O Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών είχε υποβάλλει σχετική αίτηση στην Αρχή για το ζήτημα της χρήσης των POS και η Αρχή γνωμοδότησε ως προς τη νομιμότητα, του νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (ν. 2472/1997) και την υπ΄ αριθμ. 45231/20.4.2017 κοινή υπουργική απόφαση (κ.υ.α.) με την οποία επιβάλλεται στα δικηγορικά γραφεία η υποχρέωση να αποδέχονται πληρωμή των πελατών τους με κάρτα (POS).

Δεν μου λέτε ρε ρεμάλια, εάν έχω σύφιλη η καρκίνο, και δεν θέλω να το μάθουν όλοι βλέποντας τι φάρμακα αγοράζω; Δεν είναι προσωπικό δεδομένο αυτό; Eαν αγοράσω κιλότες η καπότες για μια που έχω σπιτωμένη, δεν είναι προσωπικό δεδομένο; Τα παραδείγματα της καταστρατήγησης των προσωπικών δεδομένων γιατί δεν υπάρχει πλέον χαρτονόμισμα στην πιάτσα και μας πάνε υποχρεωτικά στο πλαστικό, είναι πάρα πολλά.
ΠΗΓΗ
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...