Παρασκευή, 4 Αυγούστου 2017

Η πυρκαγιά στις Σπέτσες έδειξε το πρόβλημα: Έκαναν «φτερά» δεξαμενές νερού βάρους 5 τόνων


Χιλιάδες καμμένα στρέμματα και ανυπολόγιστες ζημιές σε αγροτικές εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις τουρισμού άφησε πίσω της η πρόσφατη πυρκαγιά στις Σπέτσες. Θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί η καταστροφή; Μπορεί και ναι.

Πέντε δεξαμενές νερού, βάρους 5 τόνων, είχαν τοποθετηθεί πριν από χρόνια σε καίρια σημεία του νησιού, με πρωτοβουλία της Αναργύριου Σχολής όπως αναφέρει το newpost.gr. Από αυτές, οι δύο εκλάπησαν τον περασμένο Μάϊο. Μάλιστα, η μία ήταν στην παραλία της Ξυλοκέριζας, εκεί που η φωτιά έφτασε μέχρι τη θάλασσα, έκαψε ομπρέλες και ξαπλώστρες και έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή λουόμενων.

Τα μέλη του εθελοντικού πυροσβεστικού κλιμακίου Σπετσών είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από τις αρχές του καλοκαιριού. Είχαν, μάλιστα, κάνει και σχετική ανάρτηση στη σελίδα τους στο Facebook:

«Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του νερού που αποθηκεύουν αυτές οι δεξαμενές σας αναφέρουμε ότι θα μπορούσε να γεμίσει το πυροσβεστικό μας όχημα 8 φορές. Είναι κρίμα η προσπάθεια που γίνεται απ' όλους να βρίσκει εμπόδια που μπορεί σε περίπτωση πυρκαγιάς να καταστούν μοιραία για το δάσος του νησιού μας».

Μιλώντας στο newpost.gr ο εθελοντής πυροσβέστης, Βασίλης Γιαννακούλιας, περιγράφει το δύσκολο έργο που είχαν οι συνάδελφοι του στη μεγάλη φωτιά των Σπετσών:

«Το κενό της δεξαμενής στη συγκεκριμένη φωτιά την καλύψαμε από τη θάλασσα. Οι δεξαμενές δεν έχουν συγκεκριμένο ιδιοκτήτη, για αυτό δεν υπάρχει κάποιος να κάνει την καταγγελία. Τις τρεις που έχουν απομείνει τις ελέγχω εγώ προσωπικά να έχουν νερό συνέχεια».

Το ερώτημα είναι πως κάποιος έκλεψε δύο τεράστιες δεξαμενές 5 τόνων η κάθε μία χωρίς να γίνει αντιληπτός, για ποιο λόγο αλλά και που μπορεί να τις έχει κρύψει. Δεν είναι, άλλωστε, ψύλλοι στα άχυρα.

Στο νησί, πάντως, η μόνη πυροσβεστική δύναμη που υπάρχει είναι αυτό το εθελοντικό σώμα των 25 ατόμων. Στη διάθεσή τους έχουν μόλις τρία αυτοκίνητα, για να καλύψουν όλη την έκταση των Σπετσών. Τις τελευταίες ημέρες, το... οκτάωρό τους περιλαμβάνει την επισκευή αυτών των αυτοκινήτων.
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...