Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

Sitka Pacific: Η Ελλάδα, η Ιταλία και η επερχόμενη απαγόρευση μετρητών…Στην ΕΕ υπάρχουν περισσότερα από 1 τρισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Στην Ελλάδα και στο πρόβλημα των μη-εξυπηρετούμενων δανείων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες αναφέρεται η Sitka Pacific Capital Management σε ανάλυση της με τίτλο «Η εγγύηση των καταθέσεων, η τραπεζική κρίση σε Ιταλία - Ελλάδα και η επερχόμενη απαγόρευση μετρητών».
Όπως τονίζεται επί του παρόντος το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών (SRF) έχει συγκεντρώσει 17,4 δισ. ευρώ ως ασφάλεια για έκτακτες περιπτώσεις.
Ωστόσο, υπάρχουν περισσότερα από 1 τρισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ΕΕ.
Μάλιστα, στην ανάλυση της Sitka Pacific γίνεται ειδική αναφορά στην Ελλάδα, στο πρόβλημα των NPLs αλλά και στα διαδοχικά προγράμματα διάσωσης.
Μόνο η Ιταλία έχει 276 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Οι δείκτες NPL της Ελλάδας και της Κύπρου διαμορφώνονται σε 46% και 45% αντίστοιχα, ενώ Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ρουμανία παρουσιάζουν δείκτες NPL μεταξύ 10% και 20%.

Στο επίκεντρο η Ελλάδα
Το 46% των δανείων των ελληνικών τραπεζών είναι μη-εξυπηρετούμενο, με το συνολικό ποσό να είναι της τάξης των 115 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, σύμφωνα με ανάλυση του John Mauldin (21/12/2016), το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας έχει φτάσει σε επικίνδυνο σημείο.
«Σχεδόν 7 χρόνια, 13 πακέτα λιτότητας και τρία προγράμματα διάσωσης μετά, η ελληνική οικονομία ακόμα αντιμετωπίζει προβλήματα» ανέφερε ο Mauldin.

Τα προγράμματα διάσωσης
Σύμφωνα με την Sitka Pacific, 366 δισ. δολ. διατέθηκαν για τη «διάσωση» των πιστωτών της Ελλάδας, κυρίως της Γερμανίας.
Το χρονοδιάγραμμα των αποπληρωμών
Για να αποπληρωθεί το πρόγραμμα διάσωσης, η Ελλάδα υποτίθεται ότι θα πρέπει να παρουσιάζει επ' αόριστον πρωτογενές πλεόνασμα 3%.
Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι η Ελλάδα θα εισπράξει σε φόρους περισσότερο από ό,τι ξοδεύει, χωρίς να υπολογίζει τους τόκους του χρέους της.
Ωστόσο, οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι περίπου 0%.
Ακόμα και αν το SRF «έριχνε» και τα 17,4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, δεν θα πετύχαινε τίποτα ούτε για ελληνικό χρέος ούτε για ελληνικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Το SRF είναι ένα αστείο
«Θέτοντας το απλά, το SRF είναι εντελώς αστείο.
Ο μοναδικός του στόχος είναι να προσποιηθεί ότι κάτι σημαντικό συμβαίνει ενώ στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει» σχολιάζει η Sitka Pacific.

Το τραπεζικό σύστημα της ΕΕ είναι αφερέγγυο
Εν κατακλείδι λοιπόν, η Sitka Pacific Capital Management επισημαίνει:
* Το σύστημα εγγύησης ασφάλισης καταθέσεων είναι αστείο.
* Το σύστημα Target 2 αποτελεί βασικό ελάττωμα της ευρωζώνης.
Το χρέος του Target 2 δεν θα αποπληρωθεί.
* Ούτε η Ιταλία, η Ελλάδα και άλλες χώρες θα εισπράξουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
* Προκειμένου να αποφευχθούν bank runs, η ΕΕ διερευνά ένα σχέδιο παγώματος τραπεζικών λογαριασμών.
Το επόμενο λογικό βήμα είναι η απαγόρευση των μετρητών εντελώς
* Το τραπεζικό σύστημα της ΕΕ είναι αφερέγγυο.(bankingnews)


el.gr
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...