-->

θα ενεργοποιηθούν τα CDS αν δεν πληρωθούν τα ελληνικά ομόλογα ξένου δικαίου


(Ανανεωμένο) Τα ελληνικά CDS μπορεί να πληρωθούν εάν η Ελλάδα αρνηθεί την πληρωμή προς τους κατόχους ελληνικών ομολόγων ξένου δικαίου, δήλωσε εκπρόσωπος της ISDA. Τα ελληνικά CDS ενεργοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα όταν η Ελλάδα προχώρησε στην μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στην ιστορία.
Εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει τους κατόχους ομολόγων που υπάγονται σε διεθνές δίκαιο, τότε τα CDS αυτών των συμβολαίων μπορούν εξίσου να ενεργοποιηθούν, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ISDA. Η πρώτη δοκιμασία θα έρθει στις 15 Μαΐου, όταν λήγουν 450 εκατ. ευρώ σε index-linked ομόλογα.

Όπως γράψαμε ήδη, ελληνικά ομόλογα ύψους 6,4 δις ευρώ που διέπονται από το διεθνές δίκαιο δεν παίρνουν μέρος στο κούρεμα, παρά την παράταση που δόθηκε. Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΔΔΗΧ, υπήρξε εμπλοκή σε 18 σειρές ομολόγων,  για 11 σειρές ομολόγων το αίτημα απορρίφθηκε (αντιπροσωπεύουν ποσό 3,8 δισ. ευρώ) και για 7 , συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ, υπήρξε αναβολή. Σε δύο περιπτώσεις -μία έκδοση σε ευρώ και μία σε ελβετικό φράγκο, αθροιστικού ύψους 2,31 δισ. ευρώ- το θέμα παραμένει υπό διερεύνηση, καθώς δεν υπήρξε απαρτία, ενώ για 16 σειρές δόθηκε η έγκριση από τη συνέλευση (αντιπροσωπεύουν ποσά 11,5 δισ. ευρώ).
Σε όσες περιπτώσεις υπήρξε αναβολή της συνέλευσης δόθηκε παράταση έως τις 18 Απριλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει μεταδώσει το Reuters, η Ελλάδα μπορεί να παρατείνει την προθεσμία έως και τις 15 Μαΐου, οπότε και υπάρχει λήξη ομολόγου. «Η πραγματική προθεσμία είναι στις 15 Μαΐου, αυτή είναι η ημέρα της κρίσης», δήλωσε προ ημερών πηγή του πρακτορείου, λέγοντας ότι τότε λήγει τίτλος 450 εκατ. ευρώ. Δηλαδή τότε η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει θεωρητικά 450 εκατ. ευρώ όμως έχει ειπωθεί από το υπουργείο Οικονομικών ότι όσοι δεν πάρουν μέρος στο πρόγραμμα διάσωσης δε θα πληρωθούν. Τεχνικά αυτό σημαίνει χρεοκοπία αν και ο Γιούνκερ πρόσφατα είπε ότι  η μη έγκαιρη αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που διέπονται από ξένο δίκαιο, τα οποία δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, δεν συνιστά χρεοκοπία.
Φυσικά, οι ξένοι ομολογιούχοι θα μπορούν να πάνε την Ελλάδα στα διεθνή δικαστήρια.
Εδώ, όμως, θα πρέπει να τονίσουμε ένα σημαντικό στοιχείο. Εδώ κι ένα μήνα έλεγαν ότι πρέπει να κλείσει οριστικά η διαδικασία του κουρέματος προκειμένου ύστερα να πάμε σε εκλογές. Μήπως αυτό το ναυάγιο με τα ξένου δικαίου ομόλογα, αλλά και η μη ανακεφαλαιοποίηση, μέχρι στιγμής, των ελληνικών τραπεζών, σημάνει καμιά αναβολή των εκλογών;
Και μια αναβολή σημαίνει ότι πάμε για πολύ μετά καθώς 21 Μαίου ξεκινούν οι Πανελλαδικές, οπότε, δε μπορούν να γίνουν εκλογές.
Από την άλλη, όλα δείχνουν ότι θα γίνουν οι εκλογές 6 Μαίου, άλλωστε η κυβέρνηση είναι σκορποχώρι και δεν αντέχει άλλο.
Κοντός ψαλμός αλληλούια λοιπόν.
* Αίτηση ακύρωσης των υπουργικών πράξεων που σχετίζονται με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) θα καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων ομολογιούχων του Ελληνικού Δημοσίου. Αίτημα του συλλόγου, τα ενεργά μέλη του οποίου ξεπερνούν σήμερα τις 2.000, είναι η συνάντηση με παράγοντες του υπουργείου και των κομμάτων για την επίλυση του θέματος της αποζημίωσης των φυσικών προσώπων.
Μπορεί να σε ενδιαφέρουν:

© Copyright 2010-2021 TheSecretRealTruth- Diberdayakan oleh Blogger